|
16 aug 2019 |
08:20 |
|
Belgische perenboeren oogsten (nog) minder peren dan 2018: vorst, hagel en hitte
2019 kondigt zich aan als een bar slecht jaar voor Belgische perentelers. De oogst zal ruim een tiende lager liggen dan in 2018. Maar elders in Europa valt de oogst nog harder tegen. Dat doet de Belgische perenboeren op een goede prijs rekenen.
|
De Belgische perenboeren gaan een slecht najaar tegemoet. De productie peren voor het seizoen 2019-2020 wordt geschat op 330.894 ton. Dat is volgens het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties 10,3 procent minder dan vorig seizoen.
'Het weer heeft ons parten gespeeld', zegt Wim Borgugnons, perenteler en verantwoordelijke voor de perenteelt bij de BB. 'We hebben in het voorjaar last gehad van nachtvorst, al twee jaar kampen we met droogte, peren zijn door de extreme hitte van de voorbije weken verbrand en ook de stormen die we over ons heen gekregen hebben, hebben een deel van de oogst vernield.'
Een troost is dat de problemen elders in Europa nog groter waren. Daardoor gaan de Belgische telers er relatief minder op achteruit. In Europa wordt een perenoogst van ruim 2 miljard kilogram verwacht. Dat is een daling van 14 procent ten opzichte van vorig seizoen. Door de gedaalde opbrengstvooruitzichten in Europa hoopt de Belgische sector op een goede prijsvorming voor het nieuwe seizoen.
De lagere oogst van 2019 volgt na een erg slecht 2018. Toen de boeren in april de laatste peren van vorig jaar verkochten, sloegen ze een noodkreet. De prijzen lagen aanzienlijk lager dan het jaar ervoor. Sommige boeren verkochten zelfs met verlies. Velen kozen ervoor om hun resterende peren te vernietigen omdat dat goedkoper was. De peren van vorig jaar waren erg klein en veel supermarkten weigerden ze. Ze rotten ook sneller in de koelcellen waarin ze net geen jaar worden bewaard.
De Belgische telers zien al jaren af. Sinds 2014 lijden de boeren onder de wederzijdse handelsboycot tussen Rusland en de Europese Unie. Die kwam er nadat Rusland het Oekraïense schiereiland Krim binnengevallen was. De Belgische conferenceperen zijn niet meer welkom in Rusland, terwijl het voordien een derde van de Belgische peren kocht.
De sector deed er alles aan om de peren die niet meer naar Rusland gingen elders te verkopen. In Estland, Letland, Litouwen en Oost-Europa, of in nieuwe markten als India.
Dat lukte deels, maar het probleem is nog altijd niet helemaal opgelost. Nog steeds liggen de prijzen lager dan voor de crisis. 'We schatten dat het zo'n tien jaar duurt om echt door te breken in een nieuw land en het verlies van Rusland te compenseren', zegt Borgugnons. 'We zijn nu vijf jaar na de Ruslandboycot. We hebben dus nog een tijdje te gaan
|
|
|
|