Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 aug 2019 07:53 

EU-Rekenkamer onderzoekt inzet satellietfoto's voor GLB-controle


De Europese Rekenkamer onderzoekt het gebruik van nieuwe beeldtechnologieën in Europa om het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te monitoren. Het idee is bijvoorbeeld om met satellietbeelden te controleren of terecht steun is verleend.

Elk jaar verrichten de lidstaten ongeveer 900.000 controles ter plaatse van landbouwsteun van de EU. Hierbij wordt ongeveer 5 procent van de steunaanvragers gecontroleerd. Als alternatief kunnen nieuwe beeldtechnologieën uitgebreider bewijs leveren van de daadwerkelijke landbouwactiviteiten van de landbouwers en hun naleving van het GLB.
 
Door het gebruik van nieuwe monitoringtechnologieën zou ook de doeltreffendheid van toekomstige milieu- en klimaatmaatregelen in het kader van het GLB kunnen toenemen. De technologieën maken het ook mogelijk de kosten van controles in de lidstaten te verlagen en tegelijkertijd meer begunstigden te controleren.

Gedurende ongeveer twee jaar heeft het satellietprogramma 'Copernicus Sentinel' van de EU vrij toegankelijke hd-beelden verstrekt. Zo kunnen de gegevens hiervan controles van landbouwactiviteiten op percelen, gewasclassificatie of bepaalde ecologische aandachtsgebieden vergemakkelijken.
 
Andere projecten met betrekking tot gegeotagde fotografie, drones en oplossingen op het gebied van landmonitoring worden ook bevorderd door de Europese Commissie en de lidstaten. Deze bieden alle mogelijkheden om het GLB te monitoren op een uitgebreidere, kostenefficiëntere en doeltreffendere manier.

Tijdens de controle wordt ook beoordeeld of de Europese Commissie en de lidstaten stappen hebben gezet om het potentieel van nieuwe beeldtechnologieën voor de monitoring van het GLB te ontsluiten. Leden van de Europese Rekenkamer brengen tijdens de controle informatiebezoeken aan vier lidstaten die zijn begonnen met het gebruik van satellietbeelden voor de monitoring van het GLB: België, Denemarken, Italië en Spanje.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer