Wat houdt het verbod precies in?
Op basis van het besluit van de gouverneur (dd. 4 september) is het verboden om water te capteren uit alle waterlopen gelegen op het grondgebied van de provincie West-Vlaanderen, met uitzondering van:
- waterlopen gelegen in de Oostkustpolder;
- waterlopen gelegen in de Nieuwe Polder van Blankenberge;
- de Mandel (enkel op het gedeelte 1e categorie) en
- de Gaverbeek (enkel op het gedeelte 1e categorie).
> Op deze kaart zie je een algemeen overzicht van waar je wel en niet mag capteren.
Vergunning nodig
Om water te kunnen oppompen uit de onbevaarbare waterlopen in de Oostkustpolder en de Nieuwe Polder van Blankenberge moet je als landbouwer wel over de nodige vergunning beschikken. Binnen de polders neem je daarvoor contact op met het betrokken polderbestuur. Voor captaties uit de bevaarbare waterlopen kan je hiernalezen wat er moet gebeuren.
Wat mag wel nog?
- Een captatieverbod is geen irrigatieverbod. Heb je nog water in eigen voorraden, dan mag je dat water wel gebruiken voor irrigatie.
- Dieren die in de weide staan, mogen via een weidepomp water drinken uit een waterloop.
- Water capteren met een spuittoestel om gewasbeschermingsmiddelen toe te dienen is wel nog toegestaan.
De alternatieven
1. Aquafin opent opnieuw aantal stations voor waterbevoorrading
Aquafin stelt opnieuw water ter beschikking. Omdat er sinds dit jaar wettelijke verplichtingen zijn om dit water aan te bieden, kan Aquafin dat niet meer op alle waterzuiveringsstations voorzien. Momenteel is dat in de provincie West-Vlaanderen enkel mogelijk in de stations in Roeselare, Menen, Harelbeke, Waregem, Ieper, Tielt, Diksmuide, Brugge en Oostende. Aquafin bekijkt nog of het binnen de nieuwe wetgeving mogelijk is om extra locaties open te stellen.
> Op deze kaart vind je de adressen en openingsuren van de zuiveringsstations.
Vooraleer je water ophaalt, moet je een contract afsluiten. Aquafin vraagt een vergoeding van € 160 per maand, ongeacht de hoeveelheid water die je ophaalt.
> Vul eerst dit formulier in vooraleer je water ophaalt bij Aquafin.
Ook belangrijk: Volgens de nieuwe Vlaamse wetgeving is het gebruik van effluent onderhevig aan het mestdecreet. Dat betekent dat Aquafin een register zal bijhouden en driemaandelijks aan de Mestbank zal rapporteren. Houd er rekening mee dat dit 'water' dus ook meetelt in de mestbalans van je bedrijf.
2. Drinkwater voor vee
Er worden geen uitzonderingen toegestaan voor captatie van drinkwater voor vee. Veehouders die door hun eigen watervoorraad heen zitten én geen aansluiting hebben op het openbaar drinkwaternet, kunnen wel een beroep doen op de brandweer voor wateraanvoer. Om van die uitzondering gebruik te maken heb je als veehouder een attest nodig van je gemeentebestuur waaruit blijkt dat er op het postadres effectief geen aansluiting is op het openbaar leidingwaternet.
3. Lokale initiatieven om water beschikbaar te stellen
Verschillende gemeenten nemen initiatieven om lokaal water aan te bieden. Opvangen van bemalingswater bij bouwputten is een voorbeeld. Het is belangrijk om de informatiekanalen van je eigen gemeente of stad op te volgen.
Ook op de website van de provinciale dienst waterlopen wordt een overzicht bijgehouden van gekende initiatieven om bijvoorbeeld private putten open te stellen.
> Bekijk het overzicht van alle gekende alternatieven bij de provincie West-Vlaanderen.
Strenge controles
De gouverneur gaf tijdens het overleg nog mee dat er een strikte handhaving van de opgelegde captatiebeperkingen toegepast zal worden.
Meer info vind je op deze webpagina van de Provincie West-Vlaanderen en op www.opdehoogtevandroogte.be.
Documenten
kaart_captatieverbod_4092019.pdfpolitiebesluit4september2019.pdf