Deze oproep heeft betrekking op vier mogelijke thema’s: “MAP6 en Bodemkwaliteit”, “Goede veehouderijpraktijken in functie van preventieve gezondheidszorg”, “Dierenwelzijn: beperking van niet-routinematig toegelaten ingrepen” en “Mechanische onkruidbestrijding – alternatieven voor huidige chemische onkruidbestrijding”.
Demonstratieprojecten maken land- en tuinbouwers bewust van de nieuwe mogelijkheden op het vlak van duurzame praktijken en technieken. Door middel van de demonstraties worden land- en tuinbouwers aangespoord om deze praktijken en technieken toe te passen op hun bedrijf. Daarom wordt veel belang gehecht aan de toepassing van de nieuwe inzichten bij de landbouwers en de tuinders zelf.
Het werken met voorbeeldbedrijven of met groepen die samenkomen op praktijkbedrijven, kan een belangrijke hefboom betekenen in de projecten. Ook het maximale bereik van het doelpubliek over heel Vlaanderen wordt nagestreefd. Daarom is samenwerking tussen complementaire partners aanbevolen. Alleen onderwerpen waarvan de bijdrage tot een meer duurzame landbouw al door wetenschappelijk onderzoek of meetbare praktijkervaring werd aangetoond, komen in aanmerking.
Voor deze demonstratieprojecten wordt een totaalbedrag van 1,2 miljoen euro uitgetrokken. Het maximumbedrag van de subsidie bedraagt 100.000 euro per project. De uitvoeringsperiode van de demonstratieprojecten bedraagt maximaal twee jaar en gaat ten vroegste in op 1 januari 2020 en ten laatste op 1 juli 2020. De projecten lopen dus tot uiterlijk 30 juni 2022.
Demonstratieprojecten worden medegefinancierd door het Europees Fonds voor de Plattelandsontwikkeling.
Praktische informatie over de thema’s vindt u terug op https://lv.vlaanderen.be/nl/voorlichting-info/voorlichting/overzicht-demonstratieprojecten.
De projectaanvragen moeten ten laatste op 18 oktober 2019 worden ingediend bij het Departement Landbouw en Visserij via het volgende e-mailadres demonstratieprojecten@lv.vlaanderen.be.