|
19 sep 2019 |
11:07 |
|
Europarlementslid Hilde Vautmans bezoekt Saeftingherhof in Kieldrecht
Onze landbouw zit vandaag te dikwijls in de hoek waar de klappen vallen. We denken hierbij aan de prijsvorming, het Mestactieplan, het klimaat, de droogte, de hitte, de discussies rond onze veestapel en de anti-vlees-tendens in onze maatschappij, …
Dus dringend tijd om die zaken eens voor te leggen aan beleidsmakers. Maar aangezien op Vlaams en Belgisch niveau quasi geen gehoor gegeven wordt (men noemt dat dan ‘we zijn in lopende zaken’) aan uitnodigingen of onze vraag om even met elkaar in gesprek te treden, nodigde ABS Waasland-Noord Hilde Vautmans (Open VLD), Europarlementslid en Schepen van Landbouw en Fruitteelt van Sint-Truiden, uit en dit op de boerderij van Geert & Kris Meersschaert – Van Royen, het Saeftingherhof in Beveren-Kieldrecht.
|
Het landbouwbedrijf van Geert & Kris ligt vlakbij de Belgisch-Nederlands grens aan Het Verdronken Land Van Saeftinghe, een uniek slikke – en schorrengebied aan de Westerschelde. Dit gebied is 3580 hectare groot en geeft een beeld van het Zeeuwse oerland: een delta van vele slikken en schorren met daarin geulen die tweemaal per dag volstromen met het zilte Scheldewater. Hierdoor heeft zich een specifieke fauna ontwikkeld.
Op het Saeftingherhof (zie ook www.saeftingher.com ) kweken Geert & Kris met veel passie ons Belgische wit-blauwe runderras. En sedert 5 jaar, o.a. als reactie op de te lage prijzen voor hun kwaliteitsproduct, verkopen ze nu ook hun vlees in samengestelde pakketten op hun boerderij. Naast akkerbouw en de 280 runderen hebben Kris & Geert ook nog bijna 2500 varkens, verspreid over drie grote stallen.
Hun ‘Saeftingher-koeien’ grazen gedurende 6 maanden per jaar in het Verdronken Land van Saeftinghe. Daar enkel en alleen voeden ze zich met de zilte begroeiing die typisch is voor dit natuurgebied. Een 90-tal speciaal geselecteerde vrouwelijke dieren, allen tussen de 4 en 7 jaar oud, grazen elke zomer op een oppervlakte van 230 hectare dat tweemaal per dag onderstroomt met het zilte water van de Schelde.
De runderen leggen dagelijks in alle vrijheid kilometerslange afstanden af in het schorre gebied en doen zich tegoed aan de zilte planten. Door het eten van deze zilte begroeiing bekomen de dieren hun unieke pré-salé (licht gezouten) smaak die tijdelijk waarneembaar blijft, en heeft het vlees een mooie donkerrode kleur … en ook, en dit kunnen we getuigen, een bijzonder lekkere smaak.
En in samenwerking met Ilvo zijn de koeien ondertussen uitgerust met een soort gps-tracker en hiermee kunnen Kris & Geert op hun tablet tot op de meter zien waar hun beesten zich bevinden in het natuurgebied.
Landbouwproblemen
ABS waasland-Noord, bij monde van onze nationale ondervoorzitter Paul Cerpentier, verwelkomde Hilde Vautmans, maar wees direct op een aan aantal actuele landbouwproblemen.
Paul Cerpentier: “We zijn hier op een voorbeeldbedrijf. Een boer en boerin die met hart en ziel ons Belgisch wit-blauwe runderras kweken. Maar helaas, niettegenstaande die passie en hun kunde, zie ik de toekomst voor onze vleesveehouderij, hier bij ons in Vlaanderen, somber tegemoet. Als er niks verandert, zullen er heel wat landbouwbedrijven verdwijnen. Het is momenteel heel duidelijk: veehouders krijgen slechts 4,5 euro per kilogram terwijl het in Frankrijk een euro meer is. Dit is een verschil van bijna 25 %. En natuurlijk de anti-vleestendens in onze maatschappij is ook geen goede zaak voor onze veehouderij. We worden dagelijks aangewezen voor ons aandeel in de opwarming van de aarde maar wetenschappelijk is dit echt niet onderbouwd. Wij zijn zeker zijn zelf vragende partij om daar ernstig onderzoek naar te voeren. Maar momenteel is het heel verwarrend: soms spreekt men over 40 % van alle CO2-uitstoot die van de landbouw zou komen, anderen spreken dan maar over 10 %. Wat is het nu? Ik zal niet ontkennen dat ons vee een aandeel heeft in de CO2-uitstoot maar de oplossing is zeker niet een inkrimping van onze veestapel. Belangrijk zal zijn dat er creatief en innovatief nagedacht en gehandeld wordt. Ik denk hierbij aan aanpassingen van ons veevoeder. Wij vinden ook dat Europa inzake dergelijke onderzoeken het voortouw moet nemen.”
Droogte en hitte
Paul Cerpentier wees er trouwens ook op dat onze boeren zelf ook de dupe zijn van de klimaatopwarming: “Door de droogte en hitte van de voorbije jaren, is er veel schade in onze landbouw. En dit niet alleen aan de gewassen, maar ook in onze veehouderij. Ik geef als voorbeeld: er is een tragere groei bij dieren, er zijn meer te vroeg en doodgeboren kalveren en het is duidelijk er is ook een lagere vruchtbaarheid.”
Het ABS beseft bijzonder goed dat klimaatdoelstellingen belangrijk is, en is zeker bereid, en die bereidheid is er ook bij de boeren zelf, om hieraan constructief mee te werken.
Paul Cerpentier, ondersteund door onze nationale voorzitter, Hendrik Vandamme, vonden met hun vele hete hangijzers van onze hedendaagse Vlaamse landbouw, gehoor bij Hilde Vautmans, die zelf opgroeide op een veeteeltbedrijf en heel duidelijk met dieren kan omgaan.
Kwaliteit van bij ons
Hilde Vautmans verzekerde de ABS-delegatie dat zij de vele zorgen, de beslommeringen en de problemen van onze Vlaamse landbouwers zeker ter berde zal brengen in Europa. Hierbij is ook heel belangrijk dat in Europa inzake landbouw elke deelstaat, elke regio ‘gelijkwaardig’ behandeld wordt … wat waarschijnlijk momenteel niet altijd het geval is (zie ‘word van onze voorzitter’ van deze week.
Naast de problematiek inzake veeteelt, klimaat en hitte en droogte, werden natuurlijk nog andere landbouwonderwerpen intens besproken op het Saeftingherhof. Zo hamerden onze nationale voorzitter en ondervoorzitter o.a. nog op de prijszetting van onze landbouwproducten. Het wordt hoog dringend tijd dat een betere marktpositionering en een beter productplacement van onze eigen landbouwproducten komt. Een label “KWALITEIT van BIJ ONS”, waarop we ongegeneerd fier en chauvinistisch mogen zijn zou hierbij al een eerste stap zijn.
Want laat ons eerlijk zijn: rijden naar de supermarkt voor Iers, Frans of Argentijns rundsvlees is eigenlijk, te gek voor woorden, wetende dat er even kwaliteitsvol, even smakelijk, als het niet meer smakelijk is, eigen wit-blauw vlees is van hier bij ons in Vlaanderen. En vlees dat inzake de klimaat-voetafdruk ook duidelijk beter scoort.
En wie het niet gelooft … wel rij dan even naar Kieldrecht, naar het Saeftingherhof, vlakbij de Prosperpolder en koop daar het pre-salé wit-blauw rundsvlees van Geert & Kris … je zal zeker overtuigd zijn!
|
|
|
|