Een lijst van de voedingsmiddelen die daarbij betrokken zijn werdopgemaakt in een volgorde van belang, startende met die voedingsmiddelen waarvan een tekort of een teveel de grootste impact hebben op onze gezondheid. De betrokken voedingsmiddelen werden in groepen ingedeeld. De gebruikelijke consumptie ervan door de Belgische bevolking werd samengevat op basis van resultaten van de voedselconsumptiepeiling die in 2014 in België werd uitgevoerd.
Rekening houdend met al het voorgaande werden dan praktische voedingsaanbevelingen opgesteld met betrekking tot de betrokken voedingsmiddelen en –patronen; deze aanbevelingen richten zich in de eerste plaats tot de gezonde volwassen bevolking.
Verder schenktdit advies aandacht aan aspecten van duurzaamheid, aan sociale aspecten van het verband tussen voedingsgewoonten, gezondheid en welzijn en aan hoe we best communiceren over voeding met het doelpubliek. Dit advies eindigt met enkele kernboodschappen waar we de meeste aandacht aan zouden moeten geven om onze gezondheid te vrijwaren en te bevorderen gelet op het verband met ziektelast:-Eet dagelijks minimum 125 gram vollegraanproducten;vervangzo vaak mogelijk geraffineerde producten door volle granen.
-Eet dagelijks 250 gram fruit. Geef de voorkeur aan vers fruit.
-Eet dagelijks 300 gram groenten(vers of bereid). Varieer in soorten en laat je leiden door het seizoen.
-Eet wekelijks minstens één maal peulvruchten.
-Eet dagelijks 15 tot 25 gram noten of zadenzonder zoute of zoete omhulsels.
-Beperk de inname van zout