Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 07 okt 2019 17:59 

Vraag naar recuperatie van meststoffen in elke regio


In het project ReNu2Farm analyseren onderzoekers het gebruik van herwonnen meststoffen en de uitwisseling van plantenvoedingsstoffen tussen verschillende regio's. Tot nu toe gebruiken landbouwers hoofdzakelijk minerale kunstmest naast regionaal beschikbare dierlijke mest. Voor minerale meststoffen is de EU sterk afhankelijk van import. In het project is het belangrijk om de mening van eindgebruikers prioriteit te geven. Daarom brachten de onderzoekers de regionale vraag naar herwonnen meststoffen in kaart. Ze vonden een potentiële vraag in alle regio's van Noordwest-Europa. Volgens hun resultaten zou de productie van op maat gemaakte herwonnen meststoffen de grootste impact hebben.

Op dit moment is landbouw nog afhankelijk van niet-hernieuwbare bronnen voor kunstmest: de geïmporteerde nutriënten fosfor (P) en kalium (K). Minerale stikstof (N) wordt met een hoge energie-input vanuit luchtstikstof gebonden. We beschikken ondertussen meer en meer over alternatieven. Herwonnen meststoffen uit reststromen zijn niet alleen uitstekende plantenvoedingsstoffen of nutriënten, ze zijn ook in veel vormen beschikbaar. Organische bodemverbeteraars zoals compost, maar ook minerale producten zoals struviet en de vloeibare stikstofmeststof ammoniumsulfaat zijn bekende voorbeelden. Niet al die herwonnen meststoffen zijn toepasbaar in elke situatie in elke regio van Noordwest-Europa. ReNu2Farm-partners onderzochten de regiospecifieke vraag en brachten die samen met andere Europese partners in kaart.

Potentiële vraag in alle regio's van Noordwest-Europa in kaart gebracht

ReNu2Farm streeft ernaar om het recyclagepercentage van de belangrijkste nutriënten in de akkerbouw, N, P en K, te verhogen door het aanbod van meststoffen beter af te stemmen op de vraag van boeren. De recente studie analyseerde de context van de akkerbouw voor regio's in Noordwest-Europa door rekening te houden met de gewassen die worden geteeld, het bodemtype en de nutriëntenstatus in termen van P en K, en de adviezen plus wetgeving voor meststoffentoediening. Dierlijke mest, die in de meeste regio's beschikbaar is, wordt ook als een waardevolle meststof beschouwd. Naast dierlijke mest kunnen landbouwers, indien beschikbaar, ook herwonnen meststoffen als aanvulling gebruiken, waardoor de huidige hoeveelheid minerale meststoffen zou verminderen.

Het belangrijkste resultaat van het onderzoek is dat er in alle regio's van Noordwest-Europa een potentiële vraag is naar herwonnen meststoffen, maar dat de gewenste meststoffensamenstelling verschilt tussen regio’s. In veel regio’s zullen er meststoffen met een hoog stikstofgehalte nodig zijn, zonder P en K. Die vinden hun toepassing onder andere als meststof voor bijbemesting tijdens het groeiseizoen, als er al een basisbemesting met N-P-K via dierlijke mest is uitgevoerd, bijvoorbeeld op grasland en in de graanteelt. Dat speelt vooral in regio's met een hoge beschikbaarheid van dierlijke mest, zoals in Nederland en Vlaanderen. Ook zal er in die regio's waarschijnlijk een NK-meststof nodig zijn op bedrijven met aardappelen, suikerbieten of groenten. In graangebieden met een lage beschikbaarheid van dierlijke mest, zoals in Noord-Frankrijk en Zuidwest-Duitsland, zal er vooral behoefte zijn aan een N-P-K-meststof, bij voorkeur met organische stof. Dat is ook het geval op grasland in Ierland op bodems met een lage P- en K-status.

Aangepaste samenstelling verhoogt aantrekkingskracht voor landbouwers

De onderzoekers van ReNu2Farm willen de implementatie van herwonnen meststoffen in Noordwest-Europa vergemakkelijken. Het onderzoeksrapport geeft aan dat de productie van op maat gemaakte herwonnen meststoffen de grootste slaagkans heeft. Als we de meststoffensamenstelling aanpassen aan de regionale en gewasspecifieke behoeften, neemt de kans toe dat de ontwikkelde producten aantrekkelijker worden voor landbouwers. Andere aspecten zoals de prijs, het gebruiksgemak, de bemestingswaarde, de werkingscoëfficiënten van de nutriënten in die herwonnen meststoffen, de veiligheid en het bewustzijn van boeren hierover bepalen of ze herwonnen meststoffen zullen kopen en op hun percelen zullen toepassen. Vervolgactiviteiten binnen ReNu2Farm zijn verder gericht op die onderwerpen.

>> Bekijk de kaarten met de potentiële vraag naar herwonnen meststoffen in Noordwest-Europa.

 



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer