Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 okt 2019 13:36 

Mechanisch koelen als duurzame kiemremming


Het gebruik van de kiemremmer en herbicide chlorpropham (chloorprofam) is per 1 januari 2020 verboden. Een besluit van de Europese Commissie, waardoor veel telers voor een uitdaging komen te staan. Hoe behoud je de kwaliteit van je producten? Mechanische koeling en condensdrogen bieden een oplossing.

“Koeling is van nature al een middel om kiemvorming tegen te gaan”, weet Marcel Bennink, specialist land- en tuinbouw bij ENGIE Refrigeration. “Fluctuerende weersomstandigheden maken het echter steeds lastiger om de temperatuur binnen een bewaarcel met buitenlucht te controleren. Met mechanisch koelen ben je niet langer afhankelijk van die buitenlucht. Een volledig gesloten systeem zorgt ervoor dat de omstandigheden constant blijven en volledig op iedere fase van het productieproces zijn afgestemd. Hierdoor treedt er in de bewaarfase minder kiemvorming op. De kwaliteit van het product blijft behouden en door de langere bewaartijd kan een teler beter inspelen op de prijsontwikkelingen in de markt.” 
 
“Het is logisch dat niet iedere teler direct ruimte heeft voor een grote investering als een compleet nieuwe bewaarschuur”, begrijpt Bennink, “maar we weten inmiddels wel uit ervaring dat de investering het geld dubbel en dwars waard is. De gesloten, mechanisch gekoelde bewaaromgeving geeft kiemvorming sowieso al veel minder kans. Sterker nog, voor uien is met deze bewaaromstandigheden geen extra kiemremmer meer nodig. Voor aardappelen zijn biologische kiemremmers een goed alternatief voor het binnenkort verboden chloorprofam. Deze zijn wel fors duurder, maar door het gesloten systeem vervliegt het middel niet. Daardoor heb je er veel minder van nodig voor hetzelfde effect. Dit maakt mechanisch koelen ook aantrekkelijk voor de biologische aardappel- en uienteelt.”
 
Doordat de producten langer houdbaar en kwalitatief goed blijven, verliezen ze minder gewicht en leveren ze meer op. “Daarnaast betekent mechanisch koelen ook duurzaam produceren”, vertelt Bennink. “Niet alleen door het gebruik van natuurlijke koudemiddelen, maar ook vanwege het mogelijke hergebruik van restwarmte die vrijkomt bij het productieproces. Deze kan bijvoorbeeld gebruikt worden om andere ruimtes te verwarmen. Tot slot besparen telers flink doordat het gebruik van gaskachels niet meer nodig is.”



  Nieuwsflash
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Heb je een uienperceel dat een moeilijke start kent? Lees meer
 
 
A solid EU Wine PackageLees meer
 
 
Het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
Rapport ammoniak-emissiemeetcampagne Vlaamse melkveestallen Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer