Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 nov 2019 08:35 

Crevits investeert 100.000 euro in biologische landbouw


Vlaanderen telde vorig jaar 514 biologische landbouwbedrijven. Dat zijn er 10% meer dan in 2017. De vraag naar lokale producten van biologische land- en tuinbouwers stijgt bij ons gestaag. In het kader van het strategische plan voor biologische landbouw kent Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits 105.000 euro toe voor de steun van twee bestaande bionetwerken en de realisatie van een derde netwerk.

De voorbije jaren kende de biologische land- en tuinbouw in Vlaanderen een groei. In 2018 waren er 514 biologische landbouwbedrijven, goed voor een areaal van ruim 7900 hectare. De consument besteedde 189 miljoen euro aan biologische verse voeding en dranken. Het marktaandeel aan biologische voeding en dranken lag op 2,5%. De Vlaamse overheid trok dan ook in 2018 5,4 miljoen euro uit ter ondersteuning van de bio-sector.  
 
In het kader van het strategisch plan biologische landbouw 2018-2022 streeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits naar meer en professionele biologische landbouw. Ze doet dat samen met diverse organisaties uit de sector. Alle belanghebbenden worden daarvoor in bionetwerken samengebracht: actieve en potentiële bioboeren, oogstverwerkers, verkooppunten, lokale overheden, enz.… Via samenwerking krijgen geïnteresseerde landbouwers hulp om naar biolandbouw over te schakelen. Binnen bionetwerken wordt kennis uitgewisseld, zijn er infosessies en demonstraties en worden allerhande vormen van praktijksamenwerking opgezet. 
 
Het onderzoek naar geschikte locaties en het opstarten van een bionetwerk gebeurt via een samenwerkingsproject tussen BioForum Vlaanderen en BBvereniging voor Projecten  Innovatiesteunpunt voor Land- en Tuinbouw. De voorbije maanden werden de bionetwerken “Pajottenland” en “Voeren-Haspengouw” boven de doopvont gehouden. Een voorstudie loopt om daar een derde cluster aan toe te voegen. 
 
Vlaams minister Hilde Crevits: “Bionetwerken zijn belangrijk omdat ze een regionale dynamiek creëren: landbouwers die de stap naar biologische landbouw overwegen, worden gestimuleerd om de mogelijkheden voor hun eigen bedrijf weloverwogen te onderzoeken. Kennisdeling en samenwerking zijn daarbij belangrijk. Met een nieuwe subsidie van 105.000 euro willen we de oprichting van een bijkomend bionetwerk in Vlaanderen een duw in de rug te geven. ” 



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer