Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 dec 2019 09:45 

Netwerk van beheerovereenkomsten boekt betere resultaten


Via beheerovereenkomsten waken landbouwers mee over de kwaliteit van de Vlaamse natuur en landschappen. In het Dijleland doen ze dat niet elk apart maar in een netwerk: “Door maatregelen te combineren en op elkaar af te stemmen, behalen we betere resultaten.”

Beheerovereenkomsten worden in heel Vlaanderen ingezet om natuur- en omgevingsdoelen te realiseren in landbouwgebied. Afhankelijk van de gekozen maatregelen krijgen landbouwers jaarlijks een beheervergoeding uitbetaald. Landbouwbedrijven beslissen zelf of ze in een beheerovereenkomst willen stappen, na advies door een bedrijfsplanner van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). “Door maatregelen op elkaar af te stemmen, behalen we betere resultaten”, legt bedrijfsplanner Rauwerd Roosen uit.

“Eén locatie is vaak geschikt om meerdere doelen te realiseren. Zo kunnen maatregelen tegen erosie en maatregelen voor akkervogelbescherming op dezelfde plaats met dezelfde graskruidenstroken gerealiseerd worden. Omgekeerd kunnen we verschillende maatregelen tegen erosie combineren om betere resultaten voor akkervogels te behalen.”

Niet zomaar een grasstrook

Rauwerd brengt de theorie in de praktijk in het Dijleland tussen Brussel en Leuven. Die regio wordt gekenmerkt door uitgestrekte landbouwlandschappen, veel reliëf en veel kleine landschapselementen zoals holle wegen en houtkanten. “In grote lijnen sluiten we in het Dijleland beheerovereenkomsten in functie van drie doelen”, aldus Rauwerd. “We nemen maatregelen tegen erosie, we geven akkervogels meer kansen en we beschermen kwetsbare elementen zoals holle wegen of waterlopen tegen de impact van landbouwactiviteiten.”

“Veel van die maatregelen kunnen op dezelfde oppervlakte gerealiseerd worden. Als een landbouwer onderaan een helling bijvoorbeeld grasstroken aanlegt om erosie tegen te gaan en modder op te vangen, kan hij die stroken ook inzaaien met een gevarieerd gras- en kruidenmengsel. Via een aangepast maaibeheer bieden de stroken nest- en schuilplaatsen en insecten voor akkervogels. Dezelfde aanpak is mogelijk op bufferstroken naast waterlopen en holle wegen, waar geen meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden.”

Geïntegreerde aanpak

Hoewel beheerovereenkomsten vrijwillige maatregelen zijn, streeft de VLM naar een overkoepelende, gebiedsgerichte aanpak. In het Dijleland hebben al heel wat landbouwers zich geëngageerd, aldus Rauwerd Roosen. “Een mooi voorbeeld van zo’n samenwerking vinden we in Bertem. Daar legde de gemeente een paar jaar geleden een erosiebekken aan: een laagte in het landschap, gecombineerd met een dijk, waar water en modder worden tegengehouden. Om te vermijden dat de gemeente het bekken om de haverklap moet ruimen, hebben verschillende landbouwers bovenstrooms graskruidenstroken aangelegd. Zo blijft de waardevolle landbouwgrond op de akkers en vloeit er minder modder naar het erosiebekken.”

“Aanvankelijk ging het om klassieke grasstroken die gewoon gemaaid en bemest mochten worden. Intussen zijn bijna alle beheerovereenkomsten geëvolueerd naar gras- en kruidenstroken met een ecologisch beheer, waarbij het maaien gefaseerd gebeurt. Zo richten we extra leefgebied in voor akkervogels en andere soorten. De combinatie van geïntegreerde maatregelen en samenwerking tussen landbouwers is een succes gebleken: de akkervogelpopulatie heeft betere overlevingskansen en het erosiebekken moet minder vaak geruimd worden.”

 



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer