Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 jan 2020 16:53 

Na schrapping bacterievuur als quarantaineziekte


In de nieuwe Europese plantenverordening, die eind vorig jaar in werking trad, wordt bacterievuur niet langer beschouwd als quarantaineziekte. Op alle niveaus zal men echter blijven strijden tegen verdere verspreiding van de ziekte.

Europees Parlementslid en lid van de Europese landbouwcommissie Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Ik betreur de beslissing om bacterievuur te schrappen als quarantaineziekte. De ziekte richt niet alleen grote schade aan, maar brengt ook onze export naar derde landen zoals China in gevaar aangezien zij enkel peren willen invoeren die geteeld worden in een bacterievuurvrije zone. We moeten daarom alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de gevolgen voor de export beperkt zullen blijven. Ik heb daarover al nieuwe schriftelijke vragen gesteld aan de nieuwe Commissarissen voor Gezondheid en Voedselveiligheid Kyriakides en Landbouw Wojciechowski. Concreet wil ik van hen weten of en hoe deze Europese beslissing gevolgen heeft voor de export van ons excellent fruit naar derde landen. Wanneer dit het geval is, moet Europa haar maatregelen onmiddellijk bijsturen. Het kan niet zijn dat onze telers niet meer kunnen exporteren omwille van de schrapping van bacterievuur als quarantaineziekte.”

“De schrapping van bacterievuur uit de Europese lijst van quarantaineziektes wil echter niet zeggen dat we de verspreiding van de ziekte niet zullen tegengaan. Niet alleen op Europees, federaal of Vlaams niveau, maar ook lokaal, door via GAS-boetes die eigenaars, huurders of beheerders van terreinen met perenbomen te bestraffen die de verdere verspreiding van plaagziektes zoals bacterievuur niet tegengaan. Dat gebeurt nu al in de politiezone Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken. Ik roep daarom alle gemeentebesturen op om ons voorbeeld te volgen en soortgelijke maatregelen op te nemen in hun GAS-reglement.”, besluit Vautmans.
 
 
 



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer