Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 jan 2020 16:56 

NEPG verwacht areaalgroei en kostenstijging in 2020


De NEPG (Noord-West-Europese aardappeltelers) verwacht dat het aardappelareaal in de belangrijkste 5 Noord-West Europese aardappellanden opnieuw zal groeien. Bij normale groeiomstandigheden tijdens het groeiseizoen is een overproductie met druk op de vrije prijzen voor de telers in dat geval onvermijdelijk.

In de laatste 5 jaar is het aardappelareaal gegroeid met 9% tot 563.000 hectare. In 2019 lieten de 5 NEPG-landen een groei zien ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde, waarbij de sterkste groei plaatsvond in Frankrijk, België en Duitsland. Het areaal in Groot-Brittannië groeide het minst.

Ondanks een groeiende vraag vanuit de industrie en, in mindere mate, vanuit de export, wordt deze trend door de NEPG gezien als een risico. De groei wordt versterkt doordat telers omschakelen van suikerbietenteelt naar aardappelen, terwijl we in Nederland ook teeltuitbreiding zien in de zandgebieden, doordat bedrijven stoppen in de veehouderij waardoor grond vrijkomt voor akkerbouw.

Gemiddelde oogst
De oogst in dit seizoen komt met 26,9 miljoen ton over de 5 landen uit op een gemiddeld niveau. De NEPG schat in dat 1 à 2% van alle aardappelen nog niet is gerooid. Sommige telers zijn nog aan het oogsten. De kwaliteit in de opslag is goed, hoewel er wel wat problemen met verouderende aardappelen en bakkleur wordt gemeld. In de meeste NEPG-landen verloopt de export in dezelfde lijn of iets hoger dan gebruikelijk en de actuele prijzen vertonen een stabiele tot licht stijgende lijn.

Kostprijsstijging en hogere risico’s
In het algemeen is de kostprijs voor telers toegenomen als gevolg van extra kosten door slechte rooiomstandigheden, extra drogen voor bewaring en meer verliezen door beschadiging en rot bij een aantal rassen. Volgens een recente kostprijsberekening van de Nederlandse Akkerbouw Vereniging (NAV) zullen vooral de kosten voor bewaring stijgen met € 0,03 per kilo. De teelt krijgt niet alleen steeds meer te maken met de risico’s van klimaatverandering, maar tegelijkertijd ook met toenemende ziektedruk, nieuwe plagen en strengere wetgeving rondom toegelaten middelen.
Volgens de NEPG komt dit in de eerste uitlatingen rondom de contractprijzen voor het nieuwe seizoen nog niet tot uiting. Het lijkt alsof de verwerkende industrie met een verwachte areaalgroei rustig achterover leunt zonder telers te compenseren voor de extra kosten. Reden voor telers om bij het afsluiten van nieuwe contracten wel allert te zijn.



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer