Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 30 jan 2020 11:11 

Start bemestingsseizoen 2020


Met MAP 6 werden gerichte maatregelen ingevoerd die cruciaal zijn om de waterkwaliteit te verbeteren.
Waarmee moeten de landbouwers rekening houden bij de start van het uitrijseizoen? We zetten een aantal aandachtspunten in de kijker.

Oordeelkundige bemesting

Het uitgangspunt van een oordeelkundige bemesting is het bemesten met de juiste mestsoort en de juiste bemestingstechniek, volgens de juiste dosis en op het juiste tijdstip (het zogenaamde 4J-principe). Het begin van de uitrijperiode is voor veel teelten niet het juiste tijdstip van bemesting. De landbouwer moet bemesten in functie van de behoefte van het gewas en in functie van de vermoedelijke zaai- of plantdatum.

Wegwijs in de wettelijke uitrijregeling
Op de website van de VLM is de uitrijregeling overzichtelijk weergegeven. Bij het plannen van de bemesting, kunnen de landbouwers hiervan gebruikmaken, rekening houdend met het type meststof, de teelt en het bodemtype.

Bemestingsnormen online beschikbaar
Hoeveel mest de landbouwers mogen opbrengen, vinden de landbouwers op de VLM-website terug in de brochure Normen en richtwaarden 2020.

Zodra de landbouwer zijn verzamelaanvraag indient (ten vroegste vanaf 20 februari), wordt de bemestingsprognose voor 2020 berekend en gepubliceerd op het Mestbankloket. Hierin vindt de landbouwer per perceel de berekende bedrijfsafzetruimte terug.

Om oordeelkundig te bemesten is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid stikstof die nog in de bodem zit. Daarom raadt de Mestbank aan om een voorjaarsanalyse met bijhorend bemestingsadvies te laten uitvoeren door een erkend laboratorium.

AGR-GPS voor burenregeling
In MAP 6 geldt een nieuwe verplichting van AGR-GPS voor het vervoer met burenregeling van vloeibare dierlijke mest naar een afnemer die percelen landbouwgrond heeft in gebiedstype 2 of gebiedstype 3. Om aan die verplichting te voldoen, moet de partij die de mest vervoert, dat is altijd de aanbieder of afnemer van de mest, gebruikmaken van een AGR-GPS-app.

Momenteel werkt de Vlaamse Regering nadere regels uit over deze nieuwe maatregel. Zodra daarover een beslissing genomen is, zal de Mestbank duidelijk maken aan welke vereisten de vervoerder moet voldoen.

Vanaf 1 juli 2020 moeten de betrokken burenregelingen met AGR-GPS gebeuren. Tot dan kan dit vervoer nog zonder AGR-GPS.

De aanbieder en de afnemer van de burenregeling moeten goede afspraken maken wie de mest vervoert en wie dus in de toekomst gebruik moet maken van de AGR-GPS-app.

Afstand tot de waterlopen
Het is uitermate belangrijk om bij bemesting de afstandsregels tot de waterlopen na te leven en om langs elke waterloop de 1 meter teelt- en bewerkingsvrije zone aan te houden.

Derogatie

Voor de landbouwers die derogatie willen toepassen in 2020, zetten we deze aandachtspunten op een rij:

  • Doe uiterlijk 15 februari uw aanvraag bij de Mestbank via het Mestbankloket. Klik daar door op de rubriek Aanvragen > Overzicht > Aanvraag derogatie 2020.
  • Lees aandachtig de derogatievoorwaarden na op de website van de VLM.  
  • Dien uw verzamelaanvraag tijdig (ten laatste op 30 april) in.
  • Denk eraan om de percelen waarop u de derogatie wilt toepassen, aan te kruisen op de verzamelaanvraag op het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij (www.landbouwvlaanderen.be) vóór 31 mei.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer