Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 20 feb 2020 18:41 

“Aardappelseizoen 2020/2021 wordt uitdaging”


In de afgelopen jaren is het areaal voor consumptieaardappelen met 6,5% uitgebreid in de 5 toonaangevende West-Europese aardappellanden. Als er ook dit jaar weer een stijging is, in combinatie met een gemiddelde opbrengst, kan de balans tussen vraag en aanbod worden verstoord wat kan leiden tot prijsdruk voor de telers. Voor Groot-Brittannië, ook een van de NEPG-landen kan deze veronderstelling nog niet worden gemaakt.

Ook de Brexit tijdens het komende aardappelseizoen kan invloed hebben op de stroom aardappelen en aardappelproducten, een van de komende uitdagingen voor de aardappelketen.

Op dit moment is de markt in balans, ondanks de grotere oogst. Over het algemeen is de kwaliteit in de bewaring goed, hoewel er wel meldingen zijn van kiemen en veroudering, en sommige partijen moesten eerder worden verkocht dan gepland. De NEPG vraagt zich af wat de kwantiteit en kwaliteit van de voorraden zal zijn aan het einde van het voorjaar. In sommige landen vormt de kwaliteit in de bewaring een uitdaging.

De voorraadinventarisatie begin februari in België laat hogere voorraden zien dan vorig jaar, maar lager dan in 2018 volgens deze week gepubliceerde telersenquête in België.

Volgend seizoen is uitdaging
Voor volgend seizoen worden contracten getekend met de verwerkende industrie, soms met enige tegenzin vanuit de telers. Aflandprijzen in deze contracten op het vasteland blijven hetzelfde of zijn iets lager dan vorig seizoen en voor de langere bewaring zijn de contractprijzen gestegen. De vraag is wat de invloed van nieuwe regelgeving zal zijn op de kostprijs voor de telers met de extra kosten voor bewaring en andere nieuwe beperkingen zoals het verbod op het gebruik van Diquat.

Omdat CIPC voor kiemremming volgend seizoen niet is toegestaan, wordt het technisch en financieel een zeer uitdagend jaar voor telers die hun aardappelen langer bewaren. De verwachting is dat er in het najaar tijdelijk iets meer aanbod zal zijn van aardappelen af land, omdat veel telers zich nog niet bewust zijn van de gevolgen van het verbod op CIPC. Het risico dat de hoeveelheid en/of de kwaliteit van de aardappel verloren gaat, is bijzonder groot.

Ondanks dat de vraag vanuit de verwerking op het continent groeit geeft de NEPG aan dat het areaal nog meer is gegroeid en onder de gemiddelde groei- en oogstomstandigheden zou dit kunnen leiden tot een overaanbod van grondstof vooral voor de af land en korte bewaarperiode.



  Nieuwsflash
 
Nieuwe invoertarieven aangekondigd door de Amerikaanse president Lees meer
 
 
Lutosa investeert ruim 200 miljoen euro in vestiging Waregem Lees meer
 
 
Heb je een uienperceel dat een moeilijke start kent? Lees meer
 
 
A solid EU Wine PackageLees meer
 
 
Het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
Rapport ammoniak-emissiemeetcampagne Vlaamse melkveestallen Lees meer
 
 
Belgen zijn meest tevreden met hun persoonlijke relaties Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer