De laatste dagen is ons land in de greep van de coronacrisis en gelden strenge veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Ook in die moeilijkere omstandigheden blijft de land- en tuinbouw, samen met de hele agrovoedingsketen, de voedselbevoorrading verzekeren.
Dat er geen tekort is aan verse land- en tuinbouwproducten, blijkt uit de bevoorradingsbalans van de FAO Food Balance en STATBEL. De balans beschrijft de verhouding tussen productie, consumptie en buitenlandse handel. Bij een balans van 100% houden de voedselproductie en -consumptie elkaar in evenwicht.

Bevoorradingsbalans voor de belangrijkste voedingsmiddelen (Bron: FAO Food Balance en STATBEL)
De bevoorradingsbalans voor groenten bedraagt volgens de FAO Food Balance 135%. Vooral diepvriesgroenten zijn een belangrijk exportproduct. Bij fruit bedraagt de zelfvoorzieningsgraad daarentegen slechts 40%. Dat komt omdat we veel uitheems fruit invoeren dat we zelf niet kunnen produceren, zoals bananen en sinaasappelen.
Daarnaast produceren we ruim genoeg aardappelen voor eigen consumptie en kunnen we bovendien een groot volume exporteren. Hetzelfde geldt voor suiker.
Ook bij vlees (rund, varken, gevogelte, …) overstijgt de productie ruimschoots de binnenlandse vraag. Dat kan worden verklaard door de afname van de binnenlandse vleesconsumptie en een stijging in de uitvoer. Voor andere dierlijke producten is het overschot volgens de FAO Food Balance kleiner. Bij eieren zijn de productie en de consumptie aan elkaar gewaagd: de zelfvoorzieningsgraad bedraagt 95%. Bij melk is dat 110%.
De Vlaamse land- en tuinbouwsector zal dus ook tijdens de coronacrisis zorgen voor de productie van voldoende, gezond, duurzaam en veilig voedsel voor iedereen. Ongerustheid is dus niet nodig.