In het geheel van NEPG landen (UE-04 + GB) signaleert men dat de vraag naar verse aardappelen de laatste dagen stijgt. Enkele bereiders-verpakkers hebben de ganse week keihard doorgewerkt om aan de (stijgende) vraag te voldoen en de rekken in de warenhuizen tijdig en goed bij te vullen: weliswaar door het hamster/paniekgedrag, maar ook door het stijgend thuisverbruik.
De verkoop van verwerkte producten (chips, diepvriesfriet, met aardappel kant-en-klare gerechten) in de supermarkten was meer dan gemiddeld.
Hoewel restaurants, snacks en sportclubkantines gesloten zijn, kopen de mensen met maaltijden op basis van aardappel om bij hun thuis klaar te maken.
Wat de industrie betreft, ziet het er minder rooskleurig uit: aardappelverwerkende fabrieken sluiten (lockdown door lockdown) of werken slechts op halve capaciteit, contracten worden verlaat, de vraag naar vrije aardappelen blijft uit.
Dat is goed te zien aan de EEX-index, een gewogen gemiddelde van beursnoteringen in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. De index zakte vorige week met een forse 4,60 naar 8,20 per 100 kilo. Dat komt dus neer op een daling van 35%. De afgelopen seizoenen bereikte de prijs nooit zo’n dieptepunt. De Belgische daling is vooralsnog wel minder ernstig als die van bijvoorbeeld Nederland. Dat komt door de grotere afhankelijkheid van wereldwijd opererende fastfoodketens. Onze Belgische leveranciers leveren ook aan deze ketens, maar zijn traditioneel meer op supermarkten gericht. Bovendien wordt in Nederland meer gewerkt met hectarecontracten, en bij ons met tonnencontracten. In Nederland is de sector bang dat 1 miljoen ton frietaardappelen geen bestemming vindt.
Het zal enkele weken tijd vragen om te zien hoe alles evolueert voor wat betreft de export (overzees) van afgewerkt product.
Veel loten aardappelen zullen zonder twijfel langer in de bewaarloodsen moeten blijven. Hoe een goede bewaring onder controle houden? Indien supplementaire kiemremmers moeten aangewend worden, schaf dan snel CIPC aan, want dit is maar toegelaten tot 8 april 2020!
Eventueel dienen minder aardappelen aangeplant te worden, een optie waar zeker dient over nagedacht te worden, zeker bij de vroege aardappelen.
Op de ministerraad van 25 maart 2020 werd meegenomen dat de aardappelsector één van de zwaarste door de corona-crisis aangetaste sectoren zal zijn.
Er wordt verder aangedrongen!!
We komen deze week terug op de moeilijkheden waarmee de aardappeltelers geconfronteerd zijn en zullen zijn, de scheefgetrokken marktsituatie en de te ondernemen maatregelen op korte termijn; een glazen bol hebben we niet, maar de precaire situatie is zeker niet te onderschatten!!!
Europees
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe) roept samen met haar collega Ulrike Müller (Renew Europe) Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski op tot het nemen van dringende maatregelen om de land- en tuinbouwsector te ondersteunen.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe), lid van de landbouwcommissie van het Europees Parlement: “Onze landbouwers blijven dag en nacht werken om onze voedselvoorziening op pijl te houden, en dit in bijzonder moeilijke omstandigheden. Door het wegvallen van leveringen aan de horeca, vertragingen en verstoringen aan de grenzen, druk op de prijzen en het tekort aan werkkrachten, stevenen zij af op grote verliezen. Zeker wat betreft personeel zitten zij met de handen in het haar aangezien seizoensarbeiders ons land niet bereiken door reisbeperkingen.”
“Vele lidstaten kwamen al met nationale maatregelen ter ondersteuning van de land- en tuinbouw, maar het is cruciaal dat deze acties gecoördineerd worden op Europees niveau, en dit om een gelijk speelveld te garanderen. De Europese Commissie nam al enkele maatregelen, zoals het verlengen van de deadline voor het indienen van de aanvragen van GLB-betalingen, maar dat is ruim onvoldoende om de zware gevolgen van de COVID-19 crisis op te vangen. Om die reden hebben we landbouwcommissaris Wojciechowski met drang gevraagd onmiddellijke actie te ondernemen om de voedselproductie te kunnen garanderen.”.
Samen met de Duitse Ulrike Müller, coördinator landbouw binnen Renew Europe, schreef Hilde Vautmans daarom een brief naar Europees landbouwcommissaris Wojciechowski. De brief werd ondertekend door de collega-parlementsleden van Renew Europe die in de landbouwcommissie zetelen.
“In de eerste plaats is het cruciaal om het functioneren van onze interne markt te garanderen. Voedselgerelateerde producten moeten aan de grenzen als prioritair beschouwd worden, en via green lanes een snelle doorgang krijgen. Verder is het aan de landbouwcommissaris om de mogelijkheden te onderzoeken om de toegang van seizoensarbeiders te vereenvoudigen, mits strikte naleving van de sanitaire voorschriften. Daarnaast dringen we er bij de Commissaris op aan om alle mogelijke crisismechanismes binnen het GLB te activeren, met inbegrip van de tuinbouwsector én met speciale aandacht voor bederfbare producten. Er zijn instrumenten voorzien in het GLB voor crisisperiodes. Het is aan de Commissie om nu te reageren en niet te wachten tot het te laat is.”.
Sofie Scherpereel