Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 31 mrt 2020 17:15 

Aardappelbewaring komende weken/maanden en -aanplant 2020


Er zijn 2 aspecten in de bewaring: economisch en technisch ...
We weten totaal niet waar we naartoe gaan wat betreft afhaling/invulling van de contracten, wat betreft 'vrije' aardappelen is er nog meer onzekerheid.

Economisch: ventilatie, eventuele koeling (om langer te bewaren) en de nieuwe kiemremmers eisen hun kostprijs. Sommige fabrieken vragen aan de telers te bewaren tot augustus ...
Vooraleer U te engageren in deze uitdaging, hou rekening met: meerkost op gebied van kiemremming, ventilatie, koeling, gewichtsverlies en een hogere kans op kwaliteitsverlies. Zullen de bijkomende kosten gedeeld worden, evenals de het risico op vermindering van de bakkwaliteit, turgordruk, kieming, etc ...?
Als uw contracten verlaat zijn, of als de afnemer niet goed weet wanneer zal afgehaald worden, dient U absoluut met hem af te spreken om alles uit te klaren.
Voor wat betreft de vrije aardappelen, ofwel maak je je ervan af aan een prijsje indien een koper zich aanbiedt, ofwel vertrouwt men op betere omstandigheden (hypothetisch!!) op het einde van het seizoen (juni/augustus) ... .
Voor diegene die dieren hebben, opnemen in het rantsoen indien rendabel.

Technisch: de bewaring in de lente is nog veel problematischer dan in het najaar of de winter, door enerzijds de veroudering (kieming, verminderde bakkwaliteit, verlies van vastheid, ...) en anderzijds de hoger worden temperaturen.
De koudere nachten van verleden week waren goed om de ingestelde temperaturen te behouden, ietsje te verminderen (bvb 0,5 °C).
Vergeten we niet dat de verminderingen lopen van 0,5 tot 1% per maand afhankelijk van de omstandigheden. Temeer wordt de ventilatie complexer wanneer de aardappelhoop in de bewaarloods al verminderd is, dus niet helemaal meer vol zit.
Tussen maart en juni (en dikwijls soms wanneer de normale temperatuur bereikt is in november of december!), is het de kunst dat de hoop niet opwarmt. De externe ventilatie (om de temperatuur te behouden, om de lucht te verversen (2 à 3x per dag om de CO2 uit te laten) moet alleen gebeuren indien de buitentemperatuur kouder is dan diegene in de hoop (en wanneer de lucht een hogere hygrometrie heeft).
Statistisch gezien zijn de beste periodes (koudere temperaturen, verhoogde hygrometrie) tussen 4 en 7 uur 's morgens.
De interne ventilatie - nodig om de temperaturen, de hygrometrie en de CO2 gehalten te homogeniseren - moet enkel gebeuren in volle dag bij volle zon: onderdaks kan de temperatuur snel oplopen (inclusief in goed geïsoleerde bewaarloodsen), en een interne ventilatie zal op dat moment de hopen opwarmen!
2 zaken kunnen helpen: hou rekening met de weerberichten (dwz ventileren en lichtjes afkoelen (-0,5 °C) wanneer men koude nachten voorspelt na een temperatuurstijging, en besprenkel uw dak (in het bijzonder bij een donker dak of een isolatie van mindere kwaliteit).

AARDAPPELAANPLANT 2020

De oproep minder aardappelen aan te planten over Noord-West-Europa manifesteert zich! Het is uiterst uitzonderlijk en ongezien dat de industrie daartoe oproept!
Er worden door bepaalde kopers ook vrijstellingen gegeven voor enkele ondertekende contracten, mét schadevergoeding.

Het areaal verminderen is gemakkelijker gezegd dan gedaan: ondertekende contracten, besteld pootgoed, gepachte percelen, ... Maar misschien moeten we nu de bijkomende kosten beter verdragen (compensatie tov de boeren aan wie je pacht, aankoop van zaad - indien men er nog vindt - van een alternatieve teelt (graangewassen, groenten, maïs), werk) dan een teelt te planten die U minstens 5.000 euro/ha kost zonder ook maar enige garantie dat U minstens de kostprijs hiervan recupereert binnen enkele maanden, of een jaar!
Nadenken geblazen!!

De eerste aardappelplant was in het Luikse. Opgelet, als het niet gaat, uitstellen! Zoniet, kan dit onomkeerbare structuurschade veroorzaken en dit vertaalt zich in kwaliteits- en opbrengstverlies, zeker als het een droge lente/zomer wordt.
De aanhoudende regen in het najaar en het feit dat we geen winter gehad hebben resulteren in een slechte bodemstructuur om het siezoen te beginnen met alle gevolgen vandien voor de inzaai of plant.

Draag zorg voor uw (ontvangen) pootgoed en tel het aantal knollen per kg.

Sofie Scherpereel - Landbouwexpert



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer