Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 apr 2020 17:12 

Compensatiepremie en waarborgregeling voor land- en tuinbouwers


Heel wat land- en tuinbouwbedrijven lijden momenteel economische schade door de gevolgen van de COVID-19 crisis. Voor een aantal sectoren met beperkt houdbare producten zoals de sierteelt en de voorjaarsgroenten zijn de maanden maart en april normaal gezien topmaanden. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits neemt bijkomende maatregelen om hen hierin tegemoet te komen met een compensatiepremie bij groot omzetverlies en een waarborgregeling.

De land- en tuinbouwers worden ook geteisterd door de coronacrisis. Daarom komen er nu ook voor hen maatregelen om tegemoet te komen in de schade die ze lijden. Het is een sector die voor onze belangrijke dagelijkse voedselbevoorrading zorgt.

Volgende maatregelen worden genomen om de land- en tuinbouwers financieel tegemoet te komen:

•    Bedrijven die niet verplicht moeten sluiten maar toch meer dan 60% omzetverlies lijden in de periode maart-april ten opzichte van dezelfde periode in een normaal jaar, hebben recht op een compensatiepremie van 3.000 euro van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

•    Bedrijven die hun locatie deels moeten sluiten, zoals de verbruikerszaal van een boerderij met hoeveverkoop of de marktverkoop moeten stopzetten, konden al  tot en met 19 mei 2020 een éénmalige hinderpremie bekomen van 4.000 euro, aangevuld met 160 euro per dag als de sluiting langer duurt dan 21 dagen.  Meer informatie hierover www.vlaio.be/coronahinderpremie

•    Specifiek voor een aantal sectoren waaronder de sierteeltbedrijven wordt via een noodfonds voorzien in een afzonderlijke vergoeding voor gemaakte kosten van bloemen en planten die niet tijdig verkocht geraken. Vlaanderen telt een 800-tal professionele siertelers.

Evaluatie voor 30 april 2020
Alle maatregelen voor steun aan ondernemingen die verplicht moeten sluiten of die beperkingen ondervinden door de genomen maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zullen voor 30 april 2020 ook geëvalueerd worden. De verschillende steunmaatregelen kunnen niet gecombineerd worden. Wie gebruik wil maken van de eerdere corona hinderpremie, kan niet genieten van de premie van 3.000 euro.

Waarborgregeling
Bedrijven die kampen met financiële problemen kunnen vanaf vandaag ook rekenen op een waarborgregeling. De tijdelijke waarborg komt er via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). De waarborg is toegankelijk voor bedrijven met een brutobedrijfsresultaat van minimaal 40.000 euro per bedrijfsleider. De aanvrager moet kunnen aantonen dat zijn of haar bedrijf negatieve gevolgen ondervindt  zoals een omzetdaling of het niet tijdig kunnen verkopen van producten. De maximale looptijd van de kredieten is zeven jaar en de waarborg geldt voor drie jaar. De waarborg bedraagt maximaal 80% van het subsidiabele kredietbedrag.
Tegelijk blijft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits er bij Europa op aandringen om de marktsituatie van alle landbouwproducten waaronder bijvoorbeeld melk en aardappelen van zeer nabij te monitoren en de Europese crisisinstrumenten voor land- en tuinbouwproducten te activeren als de prijzen te sterk dalen. Europa heeft met haar landbouwbeleid sleutelelementen in handen.

Vlaams Minister van Landbouw Hilde Crevits: “Onze land- en tuinbouwers zorgen er vandaag voor dat de winkelrekken gevuld blijven, hoewel ook zij de gevolgen van de crisis hard voelen. Ze kampen met een tekort aan personeel of zien afzetkanalen zoals de horeca wegvallen. Daardoor kunnen verse producten niet altijd tijdig geoogst of verkocht geraken. Het is broodnodig dat we een duidelijk signaal geven dat we ook hen helpen om deze periode door te komen zodat ze ook in de toekomst voor onze lokale voedselvoorziening kunnen blijven instaan. Ook zij komen in aanmerking voor de compensatiepremie. Voor de siertelers had deze crisis op geen slechter moment kunnen komen. Sommigen zien een jaar hard werken volledig verloren gaan.  Onder meer voor deze bedrijven wordt een specifieke regeling uitgewerkt om hen te vergoeden voor bloemen en planten die niet verkocht konden worden.”



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer