Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe), lid van de landbouwcommissie van het Europees Parlement: “Onze landbouwers hebben nood aan stabiliteit, zekerheid en continuïteit. Een voortzetting van de bestaande GLB-regels is de meest verantwoorde manier om de steun voor onze landbouwers te waarborgen. Dit moet tijdens de transitieperiode gebeuren onder hetzelfde financiële kader als het huidige GLB.”
“Bovendien moet de transitieperiode zo kort mogelijk zijn. De Commissie stelt een overgangsperiode van één jaar voor. We moeten echter realistisch zijn en beseffen dat, gezien de huidige stand van zaken in de GLB- en MFK-besprekingen én het feit dat lidstaten ook tijd moeten krijgen om het nieuwe GLB voor te bereiden, een overgangsperiode van één jaar onvoldoende zal zijn. Daarom is er in ons voorstel ruimte om de overgangsperiode met een jaar uit te breiden indien de deadline in oktober niet gehaald wordt”, aldus Vautmans.
Morgen, 29 april, wordt de uitslag van de stemming bekendgemaakt en weten we onder welke voorwaarden de triloogonderhandelingen, waar de knopen uiteindelijk worden doorgehakt, kunnen aanvangen.
Achtergrond
De Europese Commissie lanceerde in juni 2018 drie wetgevingsvoorstellen voor het GLB na 2020, met de bedoeling deze tijdens de vorige legislatuur af te werken. Er werd in april 2019 over de drie rapporten gestemd in de landbouwcommissie, maar tot op heden werd hier nog niet over gestemd door de volledige plenaire vergadering. Bij aanvang van de nieuwe legislatuur werd namelijk beslist om bepaalde artikels te heropenen. De plenaire stemming was voorzien voor juni/juli 2020, maar door het coronavirus hebben de onderhandelingen vertraging opgelopen. Men mikt nu op stemming in plenaire vergadering in oktober 2020. Vervolgens kunnen de onderhandelingen met de Raad en Commissie starten.