Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 mei 2020 10:10 

Vlaamse chrysant gekopieerd door Nederlanders


Een Nederlandse chrysantenkwekerij is na DNA-onderzoek betrapt op het kopiëren van een bloem van het West-Vlaamse bedrijf Gediflora, wereldleider op de chrysantenmarkt. Fraude of ‘een misverstand’?

Voor een leek lijkt elke chrysant op de plant ernaast, maar een kennersoog ziet meteen de details die elk ras uniek maken: de vorm van de bol, het aantal bloemblaadjes, de zaagrand van het blad … Allemaal eigenschappen die bepalen of het gaat om een topplant of een huis-tuin-en-keukenchrysant.

De ‘Mefisto’ is een van de toppers van Gediflora, wereldwijd marktleider als het om de bolchrysant gaat. De bloem begint precies midden oktober te bloeien, wat ze erg interessant maakt voor Allerheiligen. Van de VS tot in Azië komen ze de bloem zoeken in het West-Vlaamse Oostnieuwkerke. Zowat de helft van alle chrysanten wereldwijd kent hier zijn oorsprong. Jaarlijks vertrekken 80 miljoen stekjes naar alle uithoeken van de wereld. Zaakvoerster Elien Pieters werd niet voor niets vorige week tot vrouwelijke ondernemer van het jaar verkozen.

Gediflora heeft het kwekersrecht. Wie ook de Mefisto wil telen, moet een licentiecontract afsluiten met Gediflora. Een medewerker van het bedrijf keek dan ook vreemd op toen hij bij een bezoek aan een tuinder plots een Mefisto zag staan. De betrokken tuinder beweerde dat het ging om een Thompson, een plant van de Nederlandse kweker en concurrent ­Armada.

‘Ik heb die teler bezocht, samen met een paar Vlaamse Mefisto-planten. Ook ik zag meteen dat het om een erg gelijkaardige plant ging’, zegt Maarten Leune, directeur van het Nederlandse licentieagentschap RAI, dat de rechten van Gediflora bewaakt. Hij startte een DNA-onderzoek en dat toonde aan dat de planten 100 procent gelijk waren.

Bij Armada ontkennen ze dat er gefraudeerd is. ‘Het is een misverstand’, zegt Mark Boeder. ‘We doen zelf onderzoek naar nieuwe rassen. Daarbij mag je wel planten van andere kwekers gebruiken om een nieuwe soort te creëren.’ Armada geeft toe dat ze de Mefisto gebruikten. ‘Het is een mooie plant. Maar door een fout is niet de afstammeling, maar wel de originele Mefisto in productie beland.’ De ­Nederlanders beloofden meteen om alle Thompson-planten te vernietigen en een boete te betalen aan de Belgen. ‘We hebben de zaak samen in goed overleg opgelost’, zeggen ­Armada en Gediflora.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer