Door het sluiten van een beheerovereenkomst geven landbouwers op vrijwillige basis en in ruil voor een vergoeding meer plaats aan natuur, bouwen ze aan het landschap of dragen ze hun steentje bij aan verschillende milieudoelstellingen: via gras- en bloemenstroken, hagen, houtkanten en andere houtige kleine landschapselementen, soortenrijke graslanden, of op de akkers en weides zelf. Die plekken vormen een thuis voor heel wat typische planten en dieren. Dat alleen al maakt ze waardevol. Daarnaast bieden de maatregelen ook veel voordelen aan de landbouw en de maatschappij: de zogenaamde ecosysteemdiensten of natuurvoordelen. Het gaat bijvoorbeeld om bestuiving, natuurlijke plaagbeheersing, waterzuivering, waterinfiltratie, waterberging, erosiebestrijding, koolstofvastlegging, enzovoort.
Overzicht van de uitbetaalde vergoedingen en arealen
Onderstaande tabel geeft het volledige bedrag aan vergoedingen uitbetaald in 2019 en de oppervlaktes/lengtes per type beheerovereenkomst weer. Ook worden de oppervlaktes/lengtes per type beheerovereenkomst van 2020 weergegeven. Die worden uitbetaald in 2021.
Enkel de landbouwers die in 2019 beschikten over een lopende beheerovereenkomst en die tijdig een geldige en conforme verzamelaanvraag hebben ingediend, worden uitbetaald.
Belangrijkste beheerpakketten
Onderstaande tabel geeft weer welke tien beheerpakketten de VLM in 2019 financieel het meest ondersteunde:
Meer informatie over de beheerovereenkomsten, de verschillende beheerpakketten en aanvragen voor een beheerovereenkomst vindt u op de pagina's over beheerovereenkomsten op onze website