|
28 mei 2020 |
20:37 |
|
Piet Vandermersch vraagt meer ondersteuning voor landbouwsector om droogteperiode aan te pakken
Tijdens het vragenuurtje van de West-Vlaamse provincieraad van 28 mei bracht provincieraadslid Piet Vandermersch (Open Vld) de precaire droogteproblematiek voor de landbouwsector onder de aandacht. Door het uitgevaardigde captatatieverbod komen heel wat land- en tuinbouwtelers in zware problemen. Aan de deputatie werd bijkomende ondersteuning gevraagd.
|
Voor het vierde jaar op rij werd een captatieverbod uitgevaardigd, echter gebeurde dat dit jaar vroeger dan de voorgaande jaren. Hierdoor komen heel wat land-en tuinbouwers in de problemen. Provincieraadslid Piet Vandermersch (Open Vld): “Voor de land en tuinbouwers is de huidige situatie dramatisch. Van half mei tot half juni is het namelijk voornamelijk het plantseizoen voor de groenteteelt en het zaaiwerk van diverse gewassen.
Deze sector heeft de afgelopen weken en maanden al enorme verliezen opgelopen door de coronacrisis en nu worden de landbouwers plots geconfronteerd met het verbod van het oppompen van water uit bepaalde kwetsbare gebieden. Deze beslissing werd meteen genomen zonder aankondiging of aanloopfase. Voor heel wat landbouwers is dit geen aangename zaak om mee te maken. Heel wat reeds geplante gewassen en zaaiwerk zullen nu noodgedwongen kapot gaan.”
Het provincieraadslid informeerde tijdens het vragenuurtje van de provincieraad dan ook naar de toekomstige initiatieven en de mogelijke ondersteuning voor de landbouwsector. Piet Vandermersch (Open Vld): “De gedeputeerde van Landbouw (Bart Nayaert cfr.) bevestigde dat de situatie zeer ernstig is en dat er volop werk dient gemaakt te worden van slim waterbeheer. De ambitie voor de komende jaren moet zijn dat geen enkele druppel water nog wegvloeit naar de Noordzee, maar opgevangen wordt om zo ten dienste gesteld te kunnen worden van de landbouw.
De afgelopen jaren werden al heel wat inspanningen geleverd voor bufferbekkens en watercaptatie, waarbij het volume jaar na jaar opgedreven wordt. In 2016 was er nog sprake van 4000 beschikbare kubiek, in 2019 was dat al 225.000 kubiek. Maar de weg is nog lang en bij heel wat landbouwers staat het water figuurlijk tot aan hun lippen. Tot slot ben ik tevreden van de aanwerving van een watermakelaar die als droogtecördinator instaat voor de informatie naar de landbouwsector toe, maar die ook de contactpersoon is voor landbouwers en de lokale besturen.”
|
|
|
|