|
08 jun 2020 |
10:35 |
|
Melk zonder koe
‘Melk en zuivel maken zonder het gedoe met een dier. Aan de ene kant gaat gras de machine in, aan de andere kant stroomt de melk eruit.’ Het is de droom van de Nederlander Jaap Korteweg, die al de wereld veroverde als De Vegetarische Slager. Voor zijn nieuwe project rekent hij op een team uit Gent.
|
Geen stal, maar een laboratorium. Geen koe, maar allerlei borrelende potjes en een metershoge ketel. Geen boer in blauwe overall, maar wetenschappers in witte stofjas. Welkom in het melklabo van Those Vegan Cowboys. Hier wordt de melk van de toekomst ‘gebrouwen’. ‘We willen - heel plastisch uitgedrukt - een roestvrijstalen koe uitvinden waar bij wijze van spreken gras ingaat en melk uitkomt’, zegt Kathleen Piens, een van de teamleaders van Those Vegan Cowboys.
De wetenschappers weten dat de koe in onder andere haar vier magen suikers, eiwitten en mineralen onttrekt aan het gras. Bestanddelen die de koe nodig heeft om haar melkklieren draaiende te houden. ‘Wij willen de koe volledig vervangen door gisten en schimmels die kopieën van dierlijke eiwitten produceren. En dat is het grote verschil met plantaardige melk zoals sojamelk. Daarvoor worden plantaardige eiwitten uit bijvoorbeeld soja of noten gehaald.’
Evident wordt het niet. ‘Er zullen jaren in kruipen van blijven experimenteren en kennis opbouwen. We moeten ten slotte de ingenieuze natuur nabootsen’, zegt Piens. ‘Het klinkt misschien allemaal sciencefiction, maar je moet ver vooruit durven te denken. De auto van Jommeke die op gras reed, bestaat intussen ook al in het echt.’
Geldschieter is de Nederlander Jaap Korteweg. Die startte destijds De Vegetarische Slager, in de hoop plantaardig vlees te kunnen maken met de sappigheid, smaak en textuur van echt vlees. Intussen exporteert De Vegetarische Slager naar 35 landen en liggen de producten in meer dan 8.000 winkels in de koelkast. Multinational Unilever heeft zijn bedrijf intussen overgenomen.
En dus heeft Korteweg nu tijd en vooral geld om zich op zijn nieuwe project te storten. Hij geeft het Gentse team alleszins al zeven jaar om op serieuze schaal met plantaardige zuivelproducten op de markt te komen. En hij heeft er goede hoop op. Het team van Those Vegan Cowboys slaagde erin om in twaalf jaar tijd verschillende humane eiwitten te produceren. ‘Op basis van hun werk wordt momenteel een medicijn gemaakt om de uiterst zeldzame ziekte van Gaucher mee te bestrijden.’
Het einddoel? ‘We dromen ervan een volledige kaasschotel te kunnen aanbieden als je over enkele jaren terugkomt’, zegt Piens. ‘Lekker, aantrekkelijk ogend en met de typische kaasgeur. Maar zonder dat er een dier of dierlijk product aan te pas komt. Ik ben niet veganistisch, maar ik zou wel voor plantaardige zuivel kiezen als ik er straks in slaag een perfecte kopie van het origineel te ontwikkelen. Dat zou veel meer betekenen dan een nieuwe manier van voedselproductie. Het zou positief zijn voor het dierenwelzijn en een eerlijke voedselverdeling in de wereld, én we zouden grote gebieden die nu gebruikt worden voor veeteelt terug kunnen geven aan de natuur, wat ook het klimaat ten goede zou komen. Niet moeilijk dat we zo veel zin hebben om te slagen. We kunnen de wereld veranderen.’
|
|
|
|