Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 jun 2020 16:06 

FAVV spoort visfraude op


Belgische onderzoekers hebben een DNA-databank ontwikkeld waarmee controleurs gemakkelijker visfraude kunnen opsporen. Uit een analyse blijkt dat 17 procent van de tong en 2 procent van de kabeljauw vervangen wordt door een goedkopere vissoort.

Bij visfraude krijgt u in plaats van kabeljauwfilet of tongrolletjes een goedkopere vissoort voorgeschoteld in een restaurant, warenhuis of viswinkel. De ‘valse vis’ is versneden of verwerkt waardoor u het verschil met de dure vis niet meer ziet. Daar komt verandering in. Het Belgische Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (Ilvo) ontwikkelde binnen het Europese project Seafood Tomorrow een nieuwe, betrouwbare DNA-databank van 42 commerciële vissoorten.

‘Dankzij de databank en de methodiek die wij mee hebben uitgewerkt, kunnen controleurs met DNA-stalen valse vis ontmaskeren’, zegt Greet Riebbels van het ILVO. ‘Zelfs als de vis sterk verwerkt is in bijvoorbeeld een kant-en-klare maaltijd, kunnen we in het labo nog altijd de identiteit van de vis achterhalen door de DNA-sequentie te vergelijken met de databank. We steken het staal in een machine en zien precies welke vis het is.’

Onderzoekers van het Ilvo verzamelden als steekproef 132 stalen kabeljauw en 41 stalen tong om te kijken of er sprake was van fraude. De 173 stalen werden vooral in West-Vlaanderen en de regio rond Gent verzameld, en bij verschillende segmenten van de visketen: van import en groothandel tot detailhandel en horeca.

‘Drie van de 132 stalen kabeljauw bleken een andere vissoort te zijn, zo’n 2 procent’, zegt onderzoeker Dumas Deconinck. ‘Het ging om alaskapollak, schelvis en koolvis. Van de 41 stalen noordzeetong bleken er liefst zeven van een andere vis te zijn, wat neerkomt op 17 procent fraude. Het ging twee keer om Japanse schar en in de andere gevallen om Senegalese tong, tropische tong, tongschar, northern rock sole en zelfs de Aziatische kweekvis panga.’

Brede controle

‘Belangrijk is dat deze cijfers niet tonen waar precies gefraudeerd wordt’, zegt Greet Riebbels. ‘De valse vis in de supermarkt kan bijvoorbeeld ook bij de import, groothandel of in de verwerking verwisseld zijn. De studie toont aan dat visfraude overal in de keten kan zitten, en dat er dus een brede controle nodig is. Hoewel er niet direct een gevaar is voor de volksgezondheid, kunnen mensen met allergieën bijvoorbeeld problemen krijgen als hun vis verwisseld wordt.’



  Nieuwsflash
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer