Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 jun 2020 16:44 

Monitoring aardappelvelden op schadelijke insecten


Het FAVV heeft op drie aardappelvelden in Limburg insectenvallen geplaatst om schadelijke organismen in aardappelen op te sporen. Er wordt vooral gezocht naar de Amerikaanse aardappelmot en de aardappelbladvlo, twee organismen die de aardappelteelt zwaar kunnen beschadigen.

Het is de eerste keer dat het Federale Voedselagentschap dit soort vallen plaatst. Het zijn plakkerige borden waar insecten zich letterlijk op ‘vastvliegen’. Om de zoveel tijd wordt gekeken welke insecten erop plakken. “We gaan in België 40 locaties inspecteren. Drie percelen liggen in de provincie Limburg. Het zijn aardappelvelden in Lummen, Herk-de-Stad en Borgloon”, laat Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV weten. De monitoring startte in juni en loopt tot eind oktober. De percelen worden steekproefgewijs uitgekozen.

Hoofddoel van het onderzoek is beestjes opsporen die grote schade aan de aardappelteelt kunnen veroorzaken. “Met deze methode kunnen we voor het eerst controleren op de aanwezigheid van de Amerikaanse aardappelmot (Tecia Solanivora) en de aardappelbladvlo (Bactericera Cockerelli). Het zijn twee insecten die zeer schadelijk zijn voor de aardappelen. Ze komen meestal binnen via importeurs, groothandelaars of verwerkers van primeuraardappelen afkomstig uit Spanje, de Canarische Eilanden en andere mediterrane landen komen.”

Extra is dat via deze methode ook de schadelijke aardvlooien kunnen worden gedetecteerd. “Dit zijn kleine kevers die de aardappelknollen kunnen aantasten en zo tot ernstige verliezen leiden. Naar deze insecten wordt al langer gezocht.”

Een geruststelling: de aardvlooien en andere beestjes zijn enkel schadelijk voor bepaalde teelten, niet voor de mensen. “Maar het FAVV doet meer dan waken over de veiligheid van de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel. Ook voor de bescherming van de planten is het federaal agentschap bevoegd. Vandaar de testen.” De resultaten worden volgend jaar bekendgemaakt.



  Nieuwsflash
 
Nieuwe invoertarieven aangekondigd door de Amerikaanse president Lees meer
 
 
Lutosa investeert ruim 200 miljoen euro in vestiging Waregem Lees meer
 
 
Heb je een uienperceel dat een moeilijke start kent? Lees meer
 
 
A solid EU Wine PackageLees meer
 
 
Het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
Rapport ammoniak-emissiemeetcampagne Vlaamse melkveestallen Lees meer
 
 
Belgen zijn meest tevreden met hun persoonlijke relaties Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer