Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 jul 2020 16:21 

EIP: oproep projecten met aandacht voor circulaire economie en economische relance na corona


Landbouwers, onderzoekers, adviseurs en andere geïnteresseerden met een innovatief idee kunnen met een operationele groep tot en met 30 september 2020 bij het Departement Landbouw en Visserij een projectvoorstel rond Europese Innovatiepartnerschappen (EIP) indienen. Het totale budget van de oproep bedraagt 1.500.000 euro. Het maximumbedrag van de subsidie bedraagt 75.000 euro per project.

Twee vaste thema’s

Het beschikbare budget wordt als volgt verdeeld:

  • minstens vijf projecten rond het thema ‘economische relance om de gevolgen van de coronacrisis te milderen’:
    • gebaseerd op samenwerking, ook met andere sectoren of disciplines
    • rond innovatieve oplossingen voor de coronacrisis in de landbouwsector op korte termijn of rond duurzame methoden voor de langere termijn
  • minstens vijf projecten rond het thema ‘circulaire economie’
  • de andere projecten over thema’s gekozen door de aanvrager.

De ontwikkelde oplossingen of opportuniteiten moeten nieuw zijn en mogen momenteel nog niet in Vlaanderen in de landbouwpraktijk gebruikt worden. De uitvoeringsperiode van de projecten bedraagt maximaal twee jaar en gaat ten vroegste in op 1 januari 2021 en ten laatste op 1 juli 2021. De projecten lopen uiterlijk tot 30 juni 2023.

Praktisch

Meer informatie over de thema’s en een handleiding voor de aanvraag vindt u terug op onze website www.vlaanderen.be/landbouw/operationelegroepen.
 
U moet de projectaanvragen ten laatste op 30 september 2020 indienen bij het Departement Landbouw en Visserij via operationelegroepen@lv.vlaanderen.be.

 

Aanvraagformulier EIP oproep 2020

 

Wat zijn operationele groepen?

In een operationele groep werkt u als land- of tuinbouwer, adviseur, onderzoeker, ondernemer en/of andere actoren samen om een innovatief idee te realiseren. U werkt in een operationele groep samen aan een innovatieve en op het bedrijf toepasbare oplossing voor een concreet vraagstuk of opportuniteit. Zo ontwikkelt u nieuwe praktijken, technologieën, processen en producten. De opgebouwde kennis wordt nadien breed verspreid. Land- en tuinbouwers moeten deel uitmaken van de operationele groep, zodat de onderzoeksvragen meer praktijkgericht zijn. Bovendien stimuleert dit de interactie tussen land- en tuinbouwers onderling en leren de onderzoekers hoe hun resultaten in de praktijk gebruikt worden.

Belang van innovatie

Innovatie in de land- en tuinbouwsector is belangrijk om economische ontwikkelingen te realiseren en tegemoet te komen aan maatschappelijke uitdagingen. Deze EIP-oproep gebeurt in het kader van het Vlaams Programmeringsdocument voor Plattelandsontwikkeling 2014-2020 (PDPO III). Via diverse maatregelen wil het de competitiviteit en verduurzaming van de Vlaamse land- en tuinbouw stimuleren en ondersteunen.
Deze communicatie kadert binnen het derde Vlaams programma voor Plattelandsontwikkeling 2014 – 2020 (PDPO III). Meer informatie vindt u op de volgende websites: www.vlaanderen.be/pdpo en www.ruraalnetwerk.be.

Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling Europa investeert in zijn platteland



  Nieuwsflash
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Heb je een uienperceel dat een moeilijke start kent? Lees meer
 
 
A solid EU Wine PackageLees meer
 
 
Het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
Rapport ammoniak-emissiemeetcampagne Vlaamse melkveestallen Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer