|
Zomers kunnen te heet worden
De zomers kunnen binnen afzienbare tijd wel eens te heet worden voor de mens, zo blijkt uit een onderzoek van het Britse meteorologische instituut. Miljoenen mensen kunnen het slachtoffer worden van hittestress, een potentieel dodelijke aandoening waarbij het lichaam niet meer afkoelt en belangrijke organen uitgeschakeld kunnen worden.
|
Het onderzoek draait rond de zogeheten WBGT-index (Wet bulb globe temperature), een meetmethode die aangeeft hoe (on)draaglijk warm weer kan zijn om in te werken. Alleen de temperatuur meten volstaat dan niet: een warme temperatuur kan bij vochtig weer ondraaglijk zijn, terwijl die in droge omstandigheden geen probleem is. Een voorbeeldje: 35 graden Celsius staat gelijk aan 26,8 WBGT bij een luchtvochtigheid van 35 procent en aan 32,9 bij 80 procent.
Vervolgens wordt er ook nog een onderscheid gemaakt tussen licht, halfzwaar, zwaar en zeer zwaar werk. Is de WBGT gelijk aan 30, dan moet je bij licht werk per uur werk een half uur rusten. Bij zeer zwaar werk is dat al bij een WBGT van 21. De index is vooral belangrijk voor mensen die in warme gebieden buiten werken, zoals landbouwers, maar ook fabrieksarbeiders en ziekenhuismedewerkers. Zeker in ontwikkelingslanden kunnen de temperaturen daar ook hoog oplopen bij gebrek aan airco.
Als het WBGT-cijfer boven de 32 gaat, wordt het voor velen te warm om te werken of te sporten en stijgt het risico op hittestress. Als we onze CO2-uitstoot niet verminderen en de klimaatopwarming geen halt kunnen toeroepen, gaat het aantal dagen waarin bepaalde gebieden boven de 32 uitkomen, de komende jaren fors toenemen, zo berekende professor Richard Betts van het Britse Met Office. Een eerdere studie, begin dit jaar gepubliceerd, toonde al aan dat tegen het jaar 2100 meer dan 1,2 miljard mensen – vier keer zo veel als nu – getroffen kunnen worden door hittestress.
|
|