|
Staycation? Kom biobloemen plukken voor het ultieme vakantiegevoel
Een staycation is nu al de trend van deze zomer. Heel wat Belgen kiezen bewust voor een vakantie in eigen land en zijn daarbij op zoek naar een leuke activiteit. Heerlijk ontspannend is het om zelf een boeket biologische bloemen te gaan plukken. Dat kan bij tientallen biologische zelfplukboerderijen over heel Vlaanderen.
|
Het is een goed idee om deze zomer in eigen streek bloemen te gaan plukken. Je komt tot rust in de natuur, je steunt de lokale boer(in) én je blijft nog lang genieten van bloemenpracht in huis. Wie verras jij deze zomer met een vers geplukt boeket?
Biologisch
Biologische bloemen worden geteeld in de volle grond zonder pesticiden of kunstmest. Het zijn sterke en gezonde bloemen die tijd en ruimte krijgen om volgens het seizoen te groeien. Via vruchtwisseling, sterke rassen en het goed inzetten van de natuur, worden ziekten en plagen bestreden. Ze blijven lang goed in je vaas en ook de bijen, vlinders en vogels genieten mee. Alleen de telers die werken volgens de Europese regels voor bio (en hier jaarlijks voor worden gecontroleerd) mogen vermelden dat ze ‘biologisch’ werken.
De mooiste plukvelden
Seizoenbloemen bloeien wanneer het door de natuur is voorzien. Je kan de eerste paasbloemen en tulpen gaan plukken vanaf midden maart. Het seizoen eindigt begin november wanneer de eerste vorst toeslaat. En in de winter? Dan kies je voor droogboeketten van de bloemen die in de zomer overvloedig werden geteeld.
De variatie is enorm! De meeste velden bevatten gemiddeld tot 50 verschillende soorten bloemen verspreid over heel het plukseizoen zodat je wekelijks een ander boeket kan samenstellen.
Hoe werkt dat?
- Er bestaan CSA-boerderijen (CSA staat voor Community Shared Agriculture of 'landbouw gedragen door de gemeenschap') waar je een seizoensabonnement kan kopen. In ruil daarvoor kan je het hele seizoen bloemen plukken. Valt de oogst goed mee, dan geniet je daar rechtstreeks van, valt er iets tegen, dan draag je dat risico mee.
- Daarnaast zijn er ook plukboerderijen waar je terecht kan voor een los boeket. Je kan er tijdens de openingsuren gewoon gaan plukken en ter plekke betalen.
Hoeveel kost het?
Op de plukboerderijen die niet werken volgens het CSA-principe kan je betalen per geplukt boeket of een abonnement nemen voor meerdere plukbeurten. Op het veld krijg je duidelijke instructies van de boer(in) en staan er meestal ook bordjes die aanduiden welke bloemen plukklaar zijn. Je betaalt in verhouding tot de soorten en de hoeveelheden die je plukt.
Bij een CSA koop je een oogstaandeel voor een heel seizoen. Het bedrag, de periode, het aantal stelen en extra activiteiten verschillen per CSA. Zo betaal je van 140 euro voor tweewekelijkse boeketten tot 340 euro voor wekelijkse boeketten van gemiddeld 20 stelen.
Om de betrokkenheid te verhogen, creëert het CSA-bedrijf ook ontmoetingskansen voor de deelnemers via educatieve momenten, workshops, meewerkdagen en boerderijfeesten. CSA werkt op die manier actief mee aan lokale gemeenschapsvorming.
Vind een plukweide in je buurt!
|
|
|
De laatste jaren neemt het aanbod biologische bloemen toe. Je kan een los boeket kopen bij gespecialiseerde biologische- en hoevewinkels, afhaalpunten, sommige bloemisten… Alle biologisch gecertificeerde verkooppunten met een aanbod bloemen vind je op www.biopunten.be.
Csa-boerderijen: abonnement op een seizoen vol bloemenpracht
- ’t Plukgeluk: vlakbij abdij van Park, Abdijstraat in Heverlee bij Leuven, www.tplukgeluk.be
- De Goedinge: Goedingenstraat 8, 9051 Afsnee www.goedinge.be
- Grondkleur: Pauwhoevestraat 13, 2550 Kontich, www.grondsmaak.be/bloemen
- Het Polderveld: Westkapellestraat tegenover huisnummer 425, 8300 Knokke-Heist, www.polderveld.be
- Het Wijveld in bloei: zelfpluk op bioboerderij Het Wijveld, Kwadenplasstraat, 9070 Destelbergen, bij Gent, www.hetwijveldinbloei.be
- Hoeve het Blokhuis: Herkkantstraat 28, 3540 Herk-de-Stad, www.hoevehetblokhuis.be
- Kraakvers.bio: Misstraat 199a, 2500 Lier, www.facebook.com/kraakversbio
- Loof & Bezen: Fortbaan ten noorden van nr. 116, Wommelgem, www.loofenbezen.be
- Mangelmoes : Mispad, 3530 Houthalen-Helchteren, www.mangelmoes.be
- Rijk Bos Bloemen: Rijkbos 46, 9620 Zottegem, www.rijkbosbloemen.be
- Veldkleur: Leeuwbeekstraat 16, 3454 Rummen, www.veldkleur.be
Plukboerderijen: een los boeket
- ‘t Goed ter Heule: zelfpluk van tulpen en narcissen, Dronckaertstraat 665, 8930 Lauwe - Menen, www.tgoedterheule.be
- Bes en Bloem: zelfpluk van biobloemen, Gentdam 29, 9160 Lokeren, www.bes-en-bloem.be
- Bookette: zelfpluk van biobloemen, Dijlestraat, 3051 Sint Joris Weert, www.booketteflowers.be
- De Kleur van Hier en Nu: zelfpluk van biobloemen, Oosthoekstraat, 1700 Sint-Martens-Bodegem, www.dekleurvanhierennu.be
- De Lommerte, zelfpluk van biobloemen, Tessenderloseweg 120, 2431 Laakdal, www.delommerte.be
- De Zoenebloem: zelfpluk van biobloemen op bioboerderij Domein Ommersteyn, De Schiervellaan 5, 3650 Dilsen-Stokkem, www.facebook.com/dezoenebloem
- De Paardenbloemhoeve: zelfpluk van biobloemen volgens CSA-principe, Brechtsesteenweg 143, 2390 Westmalle, www.paardebloemhoeve.be
- Ferm: zelfpluk van biobloemen en workshops, Vennestraat, 2811 Hombeek, www.fermbio.be
- Herdershof: zelfpluk van biobloemen, Herdersstraat 31, 2560 Bevel (Nijlen), www.herdershof.com
- Talander: zelfpluk van bioloemen, De Lusthoven 88, 2370 Arendonk, www.talander.be
- Vremdveld: zelfpluk van biobloemen, Broederlozestraat, tussen nummers 86 en 94, 2531 Vremde (Boechout), www.vremdveld.be
Workshops, plukmomenten...
Op deze boerderijen kan je enkel bloemen gaan plukken op vooraf vastgelegde plukdagen of tijdens workshops. Check hun website of Facebook voor het aanbod.
- Bloom: verkoop via floristen, check website voor workshops op het veld; Oostendesteenweg 127, 8480 Ichtegem, www.biobloom.be
- Duizendblad: verkoop via floristen, check website voor workshops op het veld, www.duizendblad.be
- Fleur-couleur: verkoop via floristen, check facebook voor plukmomenten op haar bloemenveld, Heirenthoek 24, 9850 Landegem, www.facebook.com/fleurcouleur.be
|
|
|
|
|