Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 sep 2020 13:33 

Droogte/hitte 2020 - VLM nitraatresidu: verslag onafhankelijk expert van tel voor bezwaar


Landbouwers met teeltschade die vrezen voor te hoge nitraatresiduen, hoeven de schattingscommissie niet te laten komen, ook een verslag van een onafhankelijk expert kan gebruikt worden.

Dat liet de Mestbank/VLM weten aan de gemeenten die om een standpunt hieromtrent vroegen.
“Aangezien vanaf 2020 de brede weersverzekering van toepassing is, zullen landbouwers de expertenverslagen die in dit kader opgemaakt worden, kunnen gebruiken om hun bezwaar te onderbouwen”, reageert Bart De Schutter, afdelingshoofd van de Mestbank.

Vorige week werd een uitgebreide parlementaire vraag gesteld aan minister Jambon omtrent de erkenning droogte/hitte lente/zomer 2020 als ramp. De (voorlopige) schadeverslagen van experten zullen in dit kader ook kunnen gebruikt worden om de hoegrootheid van de schade aan te tonen t.o.v. het Vlaams Rampenfonds.

Conclusie erkenning droogte/hitte 2020:

Zonnebrand komt niet voor in de limitatieve opsomming van de schadelijke natuurverschijnselen die voor erkenning in aanmerking komen, zoals bepaald in artikel 2 van het decreet van 5 april 2019. De Europese regelgeving laat trouwens ook geen steunmaatregelen toe voor het herstel van de schade die daar rechtstreeks uit voortvloeit. Ernstige droogte kan, als de voorwaarden daarvoor voldaan zijn, wel erkend worden als ramp. In het concrete geval van de weersomstandigheden van deze zomer is het duidelijk dat we kunnen spreken over droogte die mogelijkerwijze in aanmerking kan komen voor een erkenning als ramp. Of dat effectief het geval zal zijn, zal in de eerste plaats afhangen van het advies van het KMI.
Dat advies kan maar officieel aangevraagd worden nadat alle schadegevallen zijn aangemeld. Daarvoor moet het nieuw uitvoeringsbesluit zijn goedgekeurd, en de timing daarvoor is november. De ingediende dossiers via de gemeenten worden dan meegenomen (oude procedure). Er kunnen nog nieuwe dossiers komen. Daarna kan het advies gevraagd worden aan het KMI. Daar zal dus nog wel eventjes tijd over gaan, maar dat is doordat we nu net in die overgangsperiode zitten tussen het Landbouwrampenfonds en het Rampenfonds in het algemeen.
De vaststellingen dienen uiteraard gebeurd te zijn voor de oogst.

LEES VRAAG EN ANTWOORD PARLEMENT

 



  Nieuwsflash
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Heb je een uienperceel dat een moeilijke start kent? Lees meer
 
 
A solid EU Wine PackageLees meer
 
 
Het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
Rapport ammoniak-emissiemeetcampagne Vlaamse melkveestallen Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer