Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 okt 2020 07:54 

Droogte/hitte 2020 en Corona I&II: meer vraag naar chips


De aardappeloogst valt dit jaar opnieuw dik tegen. “Vier jaar na elkaar deden de erg warme zomers de opbrengst geen goed”, zegt teler Michel Hendrickx (53) uit het Hoegaardse Meldert. “En nu zorgt corona er nog voor dat we ook van onze patatten moeilijk afraken.”

De volksmond zegt dat de eerste jonge patatjes elk jaar tegen Tienen-kermis eind juni op de markt komen. Nu het rooien van de ‘late’ aardappelen volop aan de gang is, ondervinden de telers dat ze opnieuw een rampjaar beleven. “Erger dan de twee vorige jaren”, zegt teler Michel Hendrickx van de imposante Carolushoeve in Meldert. “De droge zomers de vorige twee jaar speelden de teelt al parten. Dit jaar was de zomer opnieuw extreem warm en droog. Daardoor bleef de vrucht klein en dan kwam corona er nog bovenop. De oogst is voor een groot stuk naar de knoppen.”

Dat uit zich vooral in de afzet en de prijs. De loods op de hoeve van Hendrickx biedt plaats voor vijfduizend ton aardappelen. Momenteel ligt er een driehonderd ton in. Hij teelt de knollen voor de voedingsindustrie, voor de chips- en frietfabrieken. De prijs en het aantal ton zijn contractueel vastgelegd met afnemers. “Maar nu trok corona een dikke streep door de rekening”, ondervindt Hendrickx. “Frituren en restaurants gingen dicht. Er was geen afzet in die zaken. Sommige kopers vroegen zelfs contracten te verbreken. Ze konden overeengekomen verbintenissen financieel niet naleven, omdat ze de aardappelen niet kwijtraakten. Je moet dan als teler ook met hen tot een vergelijk trachten te komen. Maar met als resultaat dat een grote stock aardappelen in de loodsen bleef liggen.”

Een groot deel van de oogst van 2019 bleef bij Hendrickx tot juli dit jaar in de loods steken. “Het waren allemaal aardappelen van perfecte kwaliteit”, zegt hij. “Maar zonder feesten en de horeca ben je daar niets mee. Er waren en zijn nog steeds transporten tekort om de aardappelen voor verkoop naar de warenhuizen of winkels te voeren. Wat opvalt, is wel dat de vraag van chipsfabrieken stilaan toeneemt. Voor de tv thuis een zakje chips eten, dat doen mensen dus wel nog”, zegt Hendrickx. “Ook gaan veel van onze aardappelen die we niet kwijtraakten naar de pureefabrieken. In normale omstandigheden verwerken die aardappelen die in grootte niet geschikt zijn voor frieten. Maar de pureemarkt is erg klein. De prijs van een ton aardappelen is gezakt van 110 naar 30 euro.”



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer