Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 nov 2020 15:50 

Corona 2020 en varkenspest: ABS roept op tot ondersteuning varkenssector


In september 2018 werden in de provincie Luxemburg een aantal wilde varkens gevonden met Afrikaanse Varkenspest (AVP). Ook al was er geen enkele besmetting bij gewone boerderijvarkens, toch waren de gevolgen voor de varkens sector niet min. Ook de Vlaamse varkenshouders deelden meteen in de klappen: per direct sloten alle niet-Europese exportlanden hun grenzen voor alle varkensvlees van Belgische origine.

Sterk dalende prijzen voor varkens en biggen bleven niet uit, de afzet kon enkel nog binnen Europa gebeuren. Iedere varkenshouder legde zijn hoop bij de ons omringende landen, en in het bijzonder bij Duitsland. De grootste Europese exporteur van varkensvlees is Duitsland. Het is ook onze grootste Europese afnemer én het land waar onze marktprijzen aan gelinkt zijn. Na het ontdekken van AVP in België zagen we echter snel een steeds groter verschil tussen de Duitse en de Belgische prijs ontstaan. Een prijsverschil dat begon door te wegen, maar er was hoop doordat de laatste vondst van (beenderen van ) een besmet wild zwijn al een hele tijd geleden was en er door het FAVV en VLAM (BMO) alles aan gedaan werd om de Zuidoost Aziatische markten weer open te krijgen.

Tijdens de onzekere tijden door AVP kwam ook nog de Covid-19 pandemie over gans de wereld de normale marktwerking verstoren door sluiting van horeca en gewijzigde consumptiepatronen wereldwijd.

Daarbovenop werd in september 2020 een eerste geval van AVP in Duitsland vastgesteld. Net zoals in België bleven de gevolgen niet uit. De volledige Duitse export viel stil en de volledige varkensproductie wordt op de Europese markt, serieus onder de kostprijs, verkocht, met een volledige marktverstoring op Europees niveau tot gevolg. Niet alleen AVP maar ook Covid-19 baren de sector steeds meer zorgen. De Vlaamse varkenssector heeft in deze moeilijke tijden zwaar te lijden onder de stijgende grondstofprijzen in de wereld, de opnieuw opflakkerende Covid-19 pandemie, de lage marktprijzen en de onzekere afzetvooruitzichten van onze varkens. Voor wie de sector niet zo goed kent: de primaire varkenssector werkt volgens een cyclus. Elke 3, 4 of 5 weken worden groepen zeugen geïnsemineerd, wat impliceert dat ook de vleesvarkens op een welbepaald tijdstip het bedrijf moeten verlaten om zo plaats te maken voor pasgeboren biggen. Afzetgarantie is voor een varkensbedrijf van cruciaal belang. Door de wegvallende afzetmogelijkheden komen de varkenshouders nu ook in de problemen om hun biggen een plaatsje te geven. Ze willende dieren op een goede manier kunnen huisvesten en doen een dringende oproep naar de andere schakels in de varkenssector en de politiek om hen bij te springen in deze moeilijke periode! De sector is in diepe crisis.

Wij roepen op om alles uit de kast te halen en de sector niet aan haar lot over te laten.

Wij roepen op om alle mogelijke lastenverlagingen voor de varkenssector te activeren.

ABS



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's van PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Steun aan landbouwbedrijven met blauwtongLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer