Omdat het GLB afloopt eind 2020, zijn in afwachting van het nieuwe GLB overgangsmaatregelen uitgewerkt. Vanaf 2021 zijn de verbintenisaanvragen hierdoor beperkt (onder voorbehoud van goedkeuring van Vlaamse Regering). Voor de LV-agromilieuverbintenissen betekent dit:
· Géén nieuwe vijfjarige verbintenissen (startjaar 2021), dus geen nieuwe inschrijvingen en hernieuwingen meer mogelijk.
· Aflopende verbintenissen (eind 2020) kunnen indien gewenst met één jaar verlengd worden in 2021, met behoud van dezelfde verbintenisoppervlakte/hetzelfde verbintenisaantal.
· Voorafgaand aan het tweede of derde jaar van lopende verbintenissen, kan indien gewenst de verbintenisoppervlakte/het verbintenisaantal tot maximaal 20% verhoogd worden. De looptijd van de verbintenis blijft hierbij behouden.
· Géén vervangingen (verbintenisoppervlakte/-aantal verhogen met meer dan 20 %, waardoor een nieuwe vijfjarige verbintenis wordt aangemaakt) van lopende verbintenissen.
Welke agromilieuverbintenissen?
Het Vlaamse programma voor plattelandsontwikkeling (PDPO III) verleent subsidies voor de toepassing van verschillende agromilieuklimaatmaatregelen. Een landbouwer kon er zich vrijwillig toe verbinden een bepaalde milieuvriendelijke maatregel uit te voeren voor een periode van 5 jaar, startend vanaf 1 januari.
Het Departement Landbouw en Visserij beheert de lopende agromilieuverbintenissen voor de teelt van vlinderbloemigen (450 of 600 euro/ha afhankelijk van de teelt), mechanische onkruidbestrijding (260 euro/ha), de verwarringstechniek in de fruitteelt (210 euro/ha), de teelt van vezelvlas met verminderde bemesting (240 euro/ha) en het behoud van lokale veerassen (25 euro/schaap en 150 of 175 euro/rund).
Op de website van het Departement Landbouw en Visserij (www.vlaanderen.be/landbouw/agromilieumaatregelen) vinden landbouwers per maatregel een informatiefiche met de subsidievoorwaarden.