Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 nov 2020 06:52 

Aardappelen laten zitten?


De aardappeloogst in Noordwest-Europa kruipt letterlijk naar de eindstreep toe. Regenbuien gooien opnieuw roet in het eten en verzwaren de omstandigheden. Akkerbouwers staan daarom voor een moeilijke keuze. Is het nog de moeite om de laatste hectares te rooien bij deze prijzen?

Niet alleen de aardappeloogst bevind zich in een moeilijke situatie, dat geldt ook voor de aardappelmarkt. Met prijzen van €2 tot €3 is de beloning niet groot en staat de markt onder druk door eendwingend aanbod. Hoeveel kosten moeten worden gemaakt om de laatste hectares te rooien?

Zeeland: ondanks uitdagende omstandigheden is er soms de klok rond gewerkt om zoveel mogelijk te rooien. In de cijfers is dit goed merkbaar. Vooral in het zuidwesten zijn de laatste loodjes zeer zwaar, al geldt dat ook voor bijvoorbeeld Noord-Holland en Flevoland.

Zoals vorige week geschreven is het vooral België waar nog een behoorlijke oppervlakte gerooid moet worden. Naar schatting gaat het om zo'n 6.700 hectare (15%) dat nog niet geoogst is. De cijfers van Aviko tonen nauwelijks voortgang in een week tijd. Dat klopt ongeveer, al is wel degelijk gerooid bij onze zuiderburen. Er viel echter recent nog regen waardoor de oogst soms stokte.

Vooral op zondag 15 november is regen van betekenis gevallen. In het zuidwesten zo'n 10 millimeter. Dat geldt ook voor Vlaanderen. In Wallonië viel iets meer regen, vooral aan de westkant. De percelen zijn verzadigd en kunnen er geen millimeter meer bijhebben. De weersverwachtingen van deze week voorspellen een klein beetje water in België, waarbij de temperaturen weer stijgen. Voor de laatste week van november wordt nu droger weer verwacht met meer zon, maar ook lagere temperaturen dooreen wind die draait van het zuidwesten naar het zuidoosten. Dat geldt ook voor het zuidwesten van ons land, waar wel iets minder neerslag wordt verwacht.

Terug naar die beginvraag: is opgeven een optie? Met man en macht en veel machinegeweld zijn op veel plaatsen de laatste aardappelen gerooid. Dat brengt enorme kosten met zich mee, die in de vrije markt niet worden terugbetaald. Daarnaast is het een aanslag voor de grond.Toch worden de meeste percelen wel geoogst omdat niemand op een enorme opslag- en ziektedruk volgend jaar zit te wachten. Kopakkers en zeer natte plekken worden wel vaker gelaten voor wat het is. Net als vorig jaar zijn er telers die (soms gedwongen) de gok wagen ze te laten zitten. Rooien kan ook volgend voorjaar nog, zo is het idee.

Met iets beter weer in het vooruitzicht kan er ook eind november of begin december nog een kans komen om de oogst op het droge te krijgen. Afgelopen najaar heeft geleerd dat de productkwaliteit er niet altijd onder hoeft te lijden, al zal het de nodige aandacht vragen tijdens het bewaren. Zeker nu niet langer op het vertrouwde CIPC kan worden teruggevallen. Partijen die bij relatief hoge temperaturen zijn binnengereden tonen zich nu al kiemlustig, ondanks een MH-bespuiting. Afgezien van de coronagevolgen blijven deze op de markt drukken. In ieder geval tot begin volgend jaar.



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer