Volgens de POC is het veel verstandiger om bij het afsluiten van het contract nog geen afspraken te maken voor de overtonnen en deze aardappelen ook werkelijk als vrije aardappelen te zien. Op deze manier kan je als teler proberen het maximale uit de markt te halen. En dan moeten de afnemers een tandje bijzetten om die aardappelen ook in handen te krijgen. Voor de individuele teler kan dit een voordeel opleveren in een krappe markt door dan de meest biedende afnemer te kiezen. In een marktsituatie met een overaanbod zal het waarschijnlijk weinig uitmaken. Voor de hele sector is het vrij houden van de overtonnen altijd van invloed, want het gaat waarschijnlijk om 15 tot 25% van de totale oogst in een jaar.
Omdat tot nog toe een groot deel van deze overtonnen al bij voorbaat aan de contracterende partij worden toegezegd, heeft dit voor de teler een negatieve invloed op de markt. Wanneer de prijs op de vrije markt op gaat lopen, hoeven de afnemers door het grote volume aan gecontracteerde en meeleveraardappelen op dat moment geen vrije aardappelen te kopen, waardoor de prijs niet verder oploopt. Door de overtonnen vrij te houden, moeten afnemers eerder vrije aardappelen kopen en kan de prijs eerder oplopen.
Door de bestemming bij het contracteren nog in het ongewisse te laten, gaan de overtonnen deel uit maken van de ‘slapende reus’ die de POC graag boven de markt ziet hangen. Deze slapende reus is dan een grote groep telers die door het lidmaatschap van de POC elkaar kunnen informeren en zo nodig samen een bepaalde richting in de markt afspreken en een flinke hoeveelheid aardappelen, waarvan nog niet bekend is welke kant ze opgaan. Als we dit met elkaar kunnen realiseren, hoeven telers niet in alle omstandigheden maar lijdzaam af te wachten wat er gaat gebeuren, omdat je alleen toch geen invloed op de markt hebt. Door nu samen in de POC het spel mee te spelen, kunnen telers wel degelijk invloed op de markt hebben. Dit wordt nog des te interessanter als de POC navolging krijgt in de andere EU-5 landen, in ieder geval in België, Frankrijk en Duitsland. Vanuit die landen wordt al met grote belangstelling gekeken naar de POC in Nederland.