Sinds 2018 heeft de EFSA richtlijnen voor de zogenaamde ‘novel foods’. Daarin wordt onderzocht of nieuwe, niet-traditionele voedingsmiddelen in Europa geschikt zijn voor consumptie. Meelwormen krijgen nu groen licht. Volgens een evaluatie van de EFSA vormt meelwormen eten geen probleem voor de menselijke gezondheid als bepaalde productievoorwaarden worden gerespecteerd.
Straks nog meer insecten op ons bord?
De beoordeling door de EFSA vormt een belangrijke stap in het toelatingsproces. De commissie en de lidstaten hebben uiteindelijk het laatste woord. Zij beslissen over de effectieve toelating en implementatie op de Europese markt. Naar verwachting zullen de komende jaren wellicht nog meer insecten worden goedgekeurd voor menselijke consumptie. Er werden namelijk al vijftien aanvragen ingediend voor markttoelatingen voor producten op basis van insecten. Vier van die aanvragen, onder meer voor krekels en sprinkhanen, doorlopen momenteel de laatste fases van het evaluatieproces bij de EFSA.
> Nog vragen? Bekijk de Q&A bij ‘novel food’ wetgeving inzake insecten voor humane consumptie in België.
Videolessen en handleiding voor startende meelwormkwekers
Samen met de hogescholen Vives en Thomas More maakten we zeven thematische videolessen en twee praktijkgerichte handleidingen. Inagro begeleidt ook landbouwers bij hun (gedeeltelijke) omschakeling tot insectenkweker.
> Bekijk de videoles Meelwormenkweek in de praktijk.
> Bekijk de videoles Wat is de rendabiliteit van insectenkweek?
> Bekijk de kweekhandleiding voor meelwormen.
Bezoek onze insectenkweekcellen
Elke maand organiseren we een digitaal bezoek aan onze onderzoeksruimtes en kweekcellen. De medewerkers van de insectenafdeling tonen een video en geven uitleg bij de insectensoorten en het kweekproces. Nadien voorzien we ruimte voor praktische vragen over insectenkweek.
> Schrijf je in voor de digitale rondleiding op 5 februari.
Onderzoek bij Inagro ontpopt zich verder
Wat lusten meelwormen? Hoe planten ze zich het snelst voort? Wat is hun effect op het milieu door de productie van emissies, zoals fijn stof? Dankzij ons jarenlange onderzoek hebben we de kweek nu volledig onder de knie en kunnen we die vragen beantwoorden.
Het komende onderzoek graaft diepter en concentreert zich bijvoorbeeld op de invloed van genetica. Bij alle andere landbouwhuisdieren zijn er verschillende rassen en wordt er een ras gekozen op basis van het doel. Bij meelwormen is elke ‘meelworm’ nog een gewone meelworm. Door ook hier genetica toe te passen kunnen nieuwe interessante eigenschappen aan het licht komen.
Dit onderzoek moet ertoe leiden dat startende kwekers én gevestigde waarden in de sector uitgedaagd worden om hun productieproces te verbeteren. Zo kunnen we bijdragen tot een duurzame, circulaire economie én wordt het financiële plaatje voor de kweker ook interessanter.