Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 jan 2021 08:21 

Stikstofpanel


Tachtig procent van onze kwetsbare beschermde natuurgebieden kreunt onder te veel stikstof. Uit de reeks over de megastallen, waarover De Standaard in december berichtte, bleek dat we afstevenen op een ernstige stikstofcrisis. Vlaanderen slaagt er maar niet de zogenaamde habitatgebieden te vrijwaren, zoals Europa ons oplegt.

De stikstof die neerslaat op onze natuurgebieden is voor de helft afkomstig uit Vlaanderen. Daarvan is de intensieve veeteelt de voornaamste bron, naast het verkeer, de industrie en de huishoudens. Om de uitstoot van de landbouw te rijmen met de Europese doelen, besliste de vorige Vlaamse regering tot de zogenaamde Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Dat is een boekhoudsysteem dat bij het verlenen van vergunningen nagaat hoeveel ruimte er nog is om te vervuilen. Vandaag baseren we ons op een voorlopige regeling, de onderhandelingen voor een definitieve PAS slepen al jaren aan. Stakeholders als de landbouw, de industrie, de Vlaamse overheid, de havens en de milieubeweging staan diametraal tegenover elkaar.

Om uit de impasse te raken, besliste de Vlaamse regering een expertenpanel op te richten. Dat panel, onder leiding van Silvia Lenaerts, de vicerector van de Antwerpse Universiteit, bevat een jurist en academici van verschillende universiteiten. ‘Het moet garanderen dat de definitieve PAS voldoende rechtszekerheid en efficiëntie biedt’, zegt minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA). Het zal nagaan of de maatregelen om de stikstofuitstoot te doen dalen kostenefficiënt zijn en wat de impact ervan is op burgers en bedrijven.

Het initiatief komt geen dag te vroeg. Ook Demir noemt de stikstofcrisis ‘een van de grootste uitdagingen waarvoor we staan’. In 2018 haalde Europa de Nederlandse PAS-regel­geving onderuit, omdat die te soepel was. Omdat het kader wegviel, kon elke vergunning voor een vervuilende activiteit door de rechter worden verbroken. De facto betekende dat een harde bouwstop, met ontwrichtende gevolgen voor de economie.

Ook bij ons proberen milieu­organisaties een juridisch precedent af te dwingen, door de vergunning van grote stallen op basis van hun stikstofuitstoot aan te vechten voor de rechter. Als een Vlaamse rechter oordeelt dat er in die dossiers een ongeoorloofde impact is op een natuurgebied, kan dat betekenen dat alle andere grote projecten in de buurt van kwetsbare natuur vogelvrij zijn. Voor de bouwsector, de Antwerpse haven of de Oosterweelverbinding is dat een nachtmerrie.



  Nieuwsflash
 
Aardappelindustrie: recordwinsten voor de industrie, peanuts voor de boerenLees meer
 
 
Denemarken introduceert als eerste land ter wereld koolstoftaks voor landbouwers Lees meer
 
 
Lager nitraatresidu in de bodem in 2023 Lees meer
 
 
Favoriete BBQ-vlees van de Belg is … worst Lees meer
 
 
Steun voor investeringsprojecten voor duurzame verwerking en afzet van landbouwproducten Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Vereenvoudigingen GLB nav de boerenprotestenLees meer
 
 
Voortaan kan de ene persoon fiscale handelingen uitvoeren voor een andere persoonLees meer
 
 
Ramp 'Overstromingen 5-22/11/2023': indienen dossier tot 31/7Lees meer
 
 
Aardappelziekte bijzonder agressiefLees meer
 
 
Droogte - Schadedossiers (update april 2024)Lees meer
 
 
Demo onkruidbestrijding in ruggenteelten Lees meer
 
 
Agrifirm: the power of regenerative agricultureLees meer