Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 29 jan 2021 08:27 

Droogte 2020: resultaten rassenproeven aardappelen


In 2020 lagen er op zes locaties rassenproeven met aardappelen aan in diverse regio’s in Vlaanderen. Het ging over zowel industrierassen (friet of chips) als rassen bestemd voor thuisverkoop (vastkokend of bloemig). Door de regionale spreiding van de proefvelden zijn er altijd verschillen in groeiomstandigheden, zelfs binnen het kleine Vlaanderen. Het groeiseizoen 2020 werd gekenmerkt door lange periodes van droogte en heel wat (zeer) warme dagen.

n het kader van het Landbouwcentrum aardappelen lagen er in 2020 zes rassenproeven aan in diverse regio’s in Vlaanderen. Op vier locaties werden proeven aangelegd met nieuwe frietrassen met op twee locaties ook nog enkele chipsrassen erbij. Voor het vierde jaar op rij werden op twee locaties proeven aangelegd met tien rassen bestemd voor thuisverkoop (combinatie van vastkokende en bloemige variëteiten).

Plantafstand

De proefvelden werden geplant tussen 7 en 24 april. Er wordt altijd getracht om uitsluitend gebruik te maken van groot pootgoed ± 35/50 mm. Bij een tweetal variëteiten voor thuisverkoop werd uiteindelijk toch kleiner pootgoed geleverd. De plantafstand in de rij werd aangepast per ras: 30 à 36 cm voor frietrassen, 33 cm voor chipsrassen en 30 à 40 cm voor rassen voor thuisverkoop. De bemesting gebeurde op basis van een grondontleding.

Seizoen

Door de regionale spreiding van de proefvelden zijn er altijd verschillen in groeiomstandigheden, zelfs binnen het kleine Vlaanderen. Het groeiseizoen 2020 werd opnieuw gekenmerkt door lange perioden van droogte en heel wat (zeer) warme dagen.

Opbrengsten schommelden tussen de proefplaatsen, van 44 ton/ha in Bertem tot 62 ton/ha in Wannegem-Lede voor de referentie Fontane. Bij de rassen geschikt voor thuisverkoop was Bintje een van de referenties. Het haalde een opbrengst (na aftrek van 20%) van 44 ton/ha.

De onderwatergewichten lagen voor veel rassen iets hoger mede door de langdurige droogte. Daardoor waren de knollen vaak ook gevoeliger voor stootblauw. De friet- en chipskwaliteit was overwegend zeer goed. De smaak na koken voor de rassen bestemd voor thuisverkoop schommelde tussen voldoende tot zeer goed.

Overzicht_voornaamste_resultaten_rassenproeven_2020.jpg



  Nieuwsflash
 
Nieuwe invoertarieven aangekondigd door de Amerikaanse president Lees meer
 
 
Lutosa investeert ruim 200 miljoen euro in vestiging Waregem Lees meer
 
 
Heb je een uienperceel dat een moeilijke start kent? Lees meer
 
 
A solid EU Wine PackageLees meer
 
 
Het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
Rapport ammoniak-emissiemeetcampagne Vlaamse melkveestallen Lees meer
 
 
Belgen zijn meest tevreden met hun persoonlijke relaties Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer