|
11 feb 2021 |
16:19 |
|
Gerecht valt binnen in mestbedrijven
ABS: "Als je betaalt voor een dienst, dan moet je er op kunnen vertrouwen dat die correct verloopt. Dat geldt voor alles, ook voor de mestverwerking. De verwerking van mest tot andere producten die een toegevoegde waarde hebben in de hele maatschappij (denk maar aan de mestkorrels voor jouw tuin), is een belangrijke pijler in het mestbeleid. Landbouwers met een mestoverschot brengen hun overschot naar zo’n verwerkingsinstallatie en betalen de verwerker om die mest op een correcte manier te verwerken. De landbouwer heeft wel geen zicht op het verdere procesverloop. Maar zoals elke consument (als afnemer van diensten) verwacht hij dat dit correct verloopt.
Ook wij, het ABS, verwachten dat dit zo gebeurt: correct!"
|
Het toezicht op het correcte verloop is, net zoals bij andere sectoren, toevertrouwd aan een toezichthouder. Dit is hier de Mestbank.
In het mestrapport 2020 (en ook in 2018) kun je lezen dat er wel eens iets fout loopt bij de mestverwerking. Als landbouworganisatie ervaren we dit ook, zij het wel met enige nuance.
Het grootste deel van de mestverwerkers doen hun taak goed. De complexe en strikte mestwetgeving zorgt er wel voor dat een fout, zonder enig gevolg voor het milieu of de waterkwaliteit snel gemaakt is. Ook deze kleinere overtredingen komen in de statistieken en kunnen het beeld vertekenen.
Het wordt anders als er flagrante fouten gemaakt worden en er sprake is van frauduleus handelen. Dit mag en kan in geen enkel geval getolereerd worden. Mestverwerkers die zich hieraan schuldig maken brengen niet alleen zichzelf en hun goedbedoelende collega’s in diskrediet, maar even belangrijk is dat ze het vertrouwen dat in hun gesteld wordt door de landbouwers en bij uitbreiding de maatschappij in het gedrang brengen. Dit wordt terecht een misdrijf genoemd.
Het is jammer om vast te moeten stellen dat een dergelijke actie van de gerechtelijke politie nodig is. Maar als het kan helpen om het vertrouwen in de mestverwerking terug op een hoger peil te helpen, dan kunnen wij er niet omheen en dit in het belang van de hele maatschappij.
Zeventien arrestaties in groot Belgisch-Nederlands mestfraudeonderzoek
Bij 32 huiszoekingen in Vlaanderen en Nederland in het kader van een grootschalig mestfraudeonderzoek zijn vandaag 17 personen opgepakt. Dat meldt het parket van Antwerpen.
13 voertuigen en opleggers werden onder bewarend beslag gesteld. Vooral een groep landbouwbedrijven met hoofdzetel in Merksplas en een mestverwerkend bedrijf in de Waaslandhaven worden door de speurders in het vizier genomen.
Het onderzoek bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke, maar wel aan elkaar gelinkte onderzoeken. Het eerste draait rond de groep landbouwbedrijven, onder meer actief in akkerbouw, veeteelt, voedingsindustrie (zuivel) en mestverwerking (co-vergisting en biogas). “Zij hebben met andere woorden de hele keten van A tot Z in handen en dat maakt de groep erg fraudegevoelig”, aldus het parket.
“Recente doorlichting en vaststellingen van de Mestbank brachten aan het licht dat er bij de gerapporteerde stalen van de firma’s van de groep vermoedens waren van fraude met de verhouding dikke/dunne fractie en met de gehaltes nitraat en fosfaat. De Omgevingsinspectie had de voorbije jaren al meerdere milieumisdrijven vastgesteld bij bedrijven van deze groep.”
Het tweede onderzoek spitst zich toe op het mestverwerkend bedrijf, dat nauw zou samenwerken met de landbouwbedrijven. “De groep uit Merksplas voert onder meer een grote hoeveelheid mest (dikke fractie) en digestaat af naar de firma in de Waaslandhaven”, stelt het parket. “De Mestbank had meerdere vergelijkbare onregelmatigheden vastgesteld in stalen van de twee clusters. In beide onderzoeken komen een aantal dezelfde rechtspersonen en natuurlijke personen terug die in beide groepen actief zijn.
Concreet zou er sprake zijn van grootschalige fraude met mest, onder meer door het uitvoeren van grote aantallen niet-geregistreerde mesttransporten en het manipuleren van analyseresultaten van staalnames van mest. Ook zijn er volgens het parket vermoedens dat meerdere niet-aangegeven afvalstromen werden aangevoerd naar en verwerkt in verschillende co-vergisters.
|
|
|
|