Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 mrt 2021 07:56 

Insecticide op perelaars is klei


Wie in de fruitstreek komt, kan bijna niet naast de witte perenbomen kijken. Die kleur krijgen ze door een natuurlijke klei. “Intussen gebruikt bijna de helft van alle telers het”, zegt Dany Bylemans van pcfruit.

De start van het mooie weer betekent ook de start van het groeiseizoen van de peren. Een periode waarin telers in actie schieten om hun perelaars te beschermen tegen de perenbladvlo. “Die insecten breken uit bij warm weer”, begint Dany Bylemans van pcfruit. “Vervolgens leggen ze hun eitjes in de boom. Bij de eerste hoge temperaturen - zoals afgelopen weekend - lossen de insecten tot 80 procent van alle eitjes. Dat zorgt voor veel schade aan de perelaar en brengt de oogst in gevaar. Vroeger gebruikten we voor de bestrijding pesticiden, maar zo’n vijftien jaar geleden ontwikkelden we een milieuvriendelijk alternatief.”

Het onderzoeksteam van pcfruit stelde toen een product samen op basis van kaolin. “Dat is eigenlijk een natuurlijke, witte klei. Tandpastaproducenten gebruiken het ook om hun producten een witte kleur te geven. De klei wordt behandeld, gemengd met water en vervolgens op de jonge perelaars gespoten. Door die beschermlaag gaan de insecten geen eitjes meer leggen op de boom. Ze houden er namelijk niet van om over de witte klei te lopen. Eigenlijk is het een zeer goede, stevige en vooral milieuvriendelijke manier van insectenbestrijding.”

Na intense regenval moeten de boeren wel opnieuw spuiten. “Wanneer er meer dan 25 liter neerslag per vierkante meter valt, wordt het product van de boom gespoeld. De klei komt dan in de bodem terecht en de boeren kunnen opnieuw aan de slag. Vorige week zijn we meteen na het smelten van de sneeuw begonnen met spuiten. We wisten dat er warm weer zat aan te komen. Met het wispelturige lenteweer in het verschiet zal er nog wel gespoten moeten worden.”

Hoewel de bestrijding iets duurder is, stappen er jaarlijks meer perenboeren op over. “Wanneer we iets in de fruitteelt kunnen vervangen met iets niet-chemisch, dan doen we dat. Het product bestaat al vijftien jaar maar de afgelopen jaren neemt het gebruik fors toe. Dat komt omdat de klei succesvol werkt en het probleem van de perenbladvlo alleen maar toeneemt. Intussen gebruikt bijna de helft van alle Haspengouwse perenboeren de klei. De Limburgse techniek wordt ook al toegepast in het buitenland.”



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer