Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 apr 2021 07:29 

Vorst 2020: 40.000 hectare suikerbieten overgezaaid in Frankrijk


Forse nachtvorst in Frankrijk heeft ervoor gezorgd dat veelbietenpercelen moeten worden overgezaaid. Ten zuiden en noorden van Parijs is de schade het grootste. In totaal gaat het om 40.000 hectare, maar er komen nog enkele koude nachten aan. Ook verder zuidelijk is de schade aan gewassen aanzienlijk.

Fruittelers met appels, peren, kersen, abrikozen en druiven houden net als de bietentelers hun adem in. De schade in hun boomgaarden is enorm. Vooral in het zuidoosten van Frankrijk. In de doorgaans warme regio Bordeaux daalde het kwik 's nachts ook tot -4 graden. Naast boomgaarden ondervinden groentepercelen daar hinder van, waaronder ook vroege aardappelen. Dat melden Franse media.

De meeste bedrijven zijn niet verzekerd tegen vorstschade (zo'n 80%), waardoor het een economische ramp is voor deze ondernemingen. De hoop is dan ook dat de overheid bijspringt om de bedrijven te steunen.Die mogelijkheden zijn er wel, maar een noodfonds heeft niet genoeg geld om het volledige verlies af te dekken. Door extreem warm weer eind maart waren alle fruitbomen al 􀂀ink uitgelopen. Begin april ging het plots flink vriezen en juist dat levert enorme schade op.

In de akkerbouwgebieden rond Parijs is er vooral vorstschade aan suikerbietenpercelen. Die werden al vroeg onder gunstige omstandigheden gezaaid, waardoor ze zich net in een gevoelig stadium bevonden toen de vorst afgelopen week zijn intrede deed. In minstens 5 departementen wordt gesproken over schade door nachtvorst. In totaalgaat het om minimaal 40.000 hectare, zo meldt het Franse bieteninstituut ITB. Dat is 10% van het landelijk areaal.

Zaaizaad zonder neonics
Om zo'n groot areaal over te zaaien, is flink wat zaaizaad nodig. Dat hebben de bietenverwerkers inmiddels bij elkaar, laat Cristal Union weten. Dit zaad is niet behandeld met neonicotinoïden. De Franse derogatie staat niet toe dat tweemaal met behandeld zaaizaad wordt gezaaid. De bietenverwerker hoopt dat eind deze week telers nieuw zaaizaad hebben ontvangen. De kosten hiervoor worden door de roept telers die zaaizaad over hebben op om dit in te leveren, zodat het aangetroffen bietentelers kan worden uitgedeeld. Het aanbod zaaizaad is beperkt omdat niet alle rassen meer voorradig zijn.

Weinig schade in Nederland/België
In België en Nederland valt het vooralsnog mee met vorstschade aan bieten en andere kiemplanten. Fruittelers zijn ondertussen wel druk om hun boomgaarden te beschermen door te beregenen. Her en der is sprake van plantwegval in bieten, maar van serieuze schade is geen sprake. Op veel plekken zitten de bieten inmiddels 2 weken in de grond en staan ze nog niet boven. De 1.000 hectare die al begin maart werd gezaaid, loopt het grootste risico. Omdat er ook winterse neerslag en regen viel is de grond voldoende vochtig, wat het risico op vorstschade verkleint.



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer