Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 apr 2021 15:49 

start van het strafproces naar aanleiding van de zgn. ‘fipronilcrisis’


Op 22/04/2021 start op de kamer AC5 van de rechtbank te Antwerpen, afdeling Antwerpen, het strafproces naar aanleiding van de zgn. ‘fipronilcrisis’.
Nederlandse verdachten wacht een proces in Nederland.


Op dit proces staan 11 beklaagden terecht, waaronder 4 firma’s en hun zaakvoerders en/of medewerkers, die schadelijke stoffen zouden hebben verkocht voor of aangewend bij de bestrijding van bloedluis in pluimveebedrijven. Bijkomende zittingen voor pleidooien zijn gepland op 23/04/2021 en 30/04/2021.

Het onderzoek startte nadat op 02/06/2017 een commerciële eierbrekerij aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen meldde dat bij staalname in de verwerkte eieren de stof fipronil was aangetroffen. Fipronil is een chemische stof met anti-parasitaire werking. Deze wordt onder meer gebruikt in dierengeneesmiddelen tegen vlooien en teken bij honden en katten maar is schadelijk voor de mens zodat deze stof niet in de menselijke voedselketen mag terechtkomen. Daarom mag het product fipronil niet worden toegediend aan dieren bestemd voor de voedselproductie.

Uit het daarop volgende onderzoek komen aanwijzingen naar voor dat de besmette eieren afkomstig zouden zijn van een pluimveehouderij gevestigd in Lokeren waar een bloedluisbehandeling werd uitgevoerd. De stallen werden gereinigd met een product genaamd Dega-16. Dit product Dega-16 zou het dierengeneesmiddel Fiprocid bevatten, met als actief bestanddeel fipronil. Vóór de ontwikkeling en verkoop van Dega-16 zouden betrokkenen het product Miteclean hebben gebruikt voor dezelfde doeleinden, met als werkzame stof Amitraz. Zowel Amitraz als Fiprocid zouden uit Roemenië zijn ingevoerd zonder vergunning.

Meerdere verdachten werden door het openbaar ministerie gedagvaard om zich te verantwoorden voor de strafrechter, namelijk de verkopers van het product Dega-16 en diens voorloper Miteclean, alsook de firma’s gespecialiseerd in de reiniging van stallingen in de pluimveesector die deze producten hebben gebruikt.

Zij worden er van verdacht zonder vergunning stoffen met een anti-parasitaire werking te hebben ingevoerd, gefabriceerd, vervoerd, te koop aangeboden en in bezit te hebben gehad.

De verkopers van Dega-16 worden bijkomend vervolgd voor het plegen van valsheid in geschriften nu zij op de wettelijke documentatie en op het etiket van het product Dega-16 niet zouden hebben vermeld dat dit product de stof fipronil bevatte. Een reinigingsfirma en diens zaakvoerder worden vervolgd voor het gebruik van deze documentatie in het kader van hun commerciële activiteiten.

De verkopers van Dega-16 worden tevens vervolgd voor feiten van witwassen op basis van diverse transacties die zij met een illegaal vermogen dat voortvloeide uit het verhandelen van het product Dage-16 zouden hebben uitgevoerd. Volgens het Openbaar Ministerie zouden de beklaagden de feiten hebben gepleegd in het kader van een criminele organisatie en dit sedert maart 2013.

Het strafonderzoek werd gevoerd in nauwe samenwerking met de Nederlandse autoriteiten op basis van een samenwerkingsovereenkomst (Joint Investigation Team). De Nederlandse verdachten wacht een proces in Nederland.

21 Pluimveebedrijven stelden zich burgerlijke partij. Ook de Belgische Staat vertegenwoordigd door de Minister van Landbouw, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, de Openbare Afvalstoffenmaatschappij, het Vlaams Gewest vertegenwoordigd door de Vlaamse minister van Landbouw, de Vlaamse Landmaatschappij en Fidea NV stelden zich burgerlijke partij.

De zittingen vinden plaats in zittingszaal D1 in het gerechtsgebouw te Antwerpen. Indien de coronamaatregel dit vereisen, zal een videostream opgezet worden naar zittingszaal A1.



  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer