SBR is een opkomende suikerbietziekte die een sterke verlaging van het suikergehalte (tot 5° minder) met zich meebrengt en er ook voor zorgt dat de wortelopbrengst soms met meer dan 25% terugvalt. SBR kan daardoor leiden tot aanzienlijke economische verliezen voor telers en suikerindustrie en bedreigt in sommige gevallen het voortbestaan van de teelt. In 2020 waren er in Zwitserland en Duitsland respectievelijk 2500 en 30.000 ha besmet.
De SBR-symptomen omvatten vergeling van oudere bladeren, lancetvormige asymmetrische jonge bladeren en necrose van vasculaire wortelbundels. Deze symptomen kunnen echter makkelijk verward worden met andere biotische of abiotische stressfactoren. De ziekte wordt veroorzaakt door twee plantpathogene bacteriën en wordt overgebracht door de plantensprinkhaan Pentastiridius leporinus. Aangezien de chemische bestrijding van die plantensprinkhaan onmogelijk is, heeft SESVanderHave de mogelijkheden van een genetische oplossing onderzocht.
Om na te gaan of via suikerbietgenetica een oplossing kon worden aangereikt, heeft SESVanderHave screenings opgezet. Deze screenings lieten een duidelijk verschil zien in SBR-tolerantie tussen variëteiten. Deze variatie laat ook toe om verder te screenen en te selecteren. Ondertussen zijn de eerste resultaten van de inspanningen bekend: in februari 2021 werden namelijk de eerste SBR-tolerante rassen FITIS en KAKADU op de Duitse rassenlijst toegelaten. Beide rassen zijn nematodentolerant en vooral FITIS presteert uitmuntend onder SBR-infectie. KAKADU is dan weer een allrounder en heeft naast SBR ook een goede cercosporatolerantie.
Met deze gloednieuwe en innoverende rassen biedt SESVanderHave de eerste genetische oplossingen aan voor de landbouwers en de suikerindustrie die te maken krijgen met SBR.
Meer informatie over SBR en de nieuwe SBR-tolerante variëteiten.