Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 jun 2021 08:06 

Voedselprijzen op hoogste niveau in tien jaar


De FAO Food Price Index staat op het hoogste peil in tien jaar. Dat komt vooral door de gestegen vraag vanuit China en de droogte in Brazilië.

De voedselprijzen staan volgens het Wereldvoedselagentschap (FAO) nog maar 7,6 procent onder het hoogste ­niveau ooit. In februari 2011 veroorzaakte een hoge wereldwijde vraag, speculatie en slechte oogsten door droogte en te veel regen krapte op de voedselmarkten. De situatie begint opnieuw te nijpen. De samengestelde index, met heel wat landbouwgrondstoffen, staat 4,8 procent hoger dan in april en 39,7 procent hoger dan een jaar geleden. Vooral de deelindex van plantaardige oliën steeg het meest. De productie van palmolie kan de vraag niet volgen en de wereldwijde reserves staan op een laag niveau. Sojaolie is vooral in trek omdat er een grote vraag is naar biodiesel.

De graanprijzen stegen de voorbije maand met 6 procent op maandbasis en 36 procent op jaarbasis. Vooral mais werd fors duurder, onder andere door grote droogte in Brazilië. Die droogte treft ook de suikerproductie, aangezien Brazilië de belangrijkste producent van de wereld is. Rijstprijzen zitten door de hoge scheepvaarttarieven en andere logistieke problemen in de lift. De FAO ziet voor granen wel een lichtpunt met voorlopig gunstige weercondities voor de graanoogst in de VS en Europa.

Vleesprijzen zijn iets minder spectaculair gestegen, vorig jaar waren de prijzen al vrij hoog door de Afrikaanse varkenspest in ­China. Wel meldt de FAO dat de vraag naar vlees vooral vanuit China hoog blijft.

Vooral de arme landen voelen ­hoge voedselprijzen, omdat hun bevolking een relatief groot deel van hun inkomen aan voedsel spendeert. Het vorige record was trouwens de periode van de Arabische Lente (2010-2012), die deels uit protest tegen de hoge voedselprijzen startte.



  Nieuwsflash
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer