Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 15 jun 2021 13:26 

Zet Duitsland de GLB-onderhandeling op scherp?


Terwijl de Europese onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) later deze maand verder gaan, is de Duitse regering al bezig de nationale invulling van het nieuwe GLB vast te leggen. De Duitse regering vreest voor te veel vertraging door het zomer- en verkiezingsreces. Maar hoe kun je wetgeving maken op basis van lopende onderhandelingen en wat zijn de gevolgen?

In Duitsland klinkt er dan ook de nodige kritiek op de strategie van de minister van landbouw Julia Klöckner (foto) en de Duitse regering. Afgelopen donderdag (10 juni) zijn de nationale wetsvoorstellen op basis van het voorlopige onderhandelingen over het GLB door de Bondsdag aangenomen en de regering probeert de wetten voor het zomerreces (dat op 25 juni begint) door bondsraad te loodsen.
Het is wordt door verschillende analisten als groot risico gezien dat Duitsland het herziene GLB al in de nationale wetgeving vastlegt. De nationale regering neemt daarmee onderhandelingsruimte voor het niet afgeronde en zeer moeizaam lopende proces in Brussel weg.

Het ministerie van landbouw verklaarde bij Euractiv juist wel ruimte te laten voor onderhandeling. De 3 wetsontwerpen zijn zodanig opgesteld dat aanpassingen uit het verwachte Europese onderhandelingsresultaat er in kunnen worden verwerkt. Het ministerie beweert met deze opzet direct en adequaat te kunnen reageren op de regels die in Brussel worden aangenomen. Een groot voordeel met het oog op de nationale verkiezingen waarbij het parlement enige tijd beslissingen mag nemen.

Dat de onderhandelingen in Brussel over het GLB moeizaam verlopen is geen nieuws, maar maandag (14 juni) deed Klöckner een nieuwe duit in het zakje. "Je krijgt bijna het gevoel dat de Europese Commissie de onderhandelingen over het GLB wil laten klappen", zei de politica in een vooruitblik op de volgende onderhandelingsronde in Brussel bij Proplanta. Frans Timmermans, de EU-commissaris van milieu, aanvaart geen compromis tussen de het Europees Parlement en de Raad van Ministers, maar wil "zijn eigen milieuenormen doordrijven". Daardoor worden de onderhandelingen klem gezet.



  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer