Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 jun 2021 15:14 

Oproep: denk jij mee na over goede landbouwpraktijken?


Wil je je land- of tuinbouwbedrijf graag verbeteren? Zoek je ondersteuning om gerichter te bemesten of aan de bodemkwaliteit te werken? Of wil je je eigen ervaringen met bepaalde technieken en praktijken delen? Word dan lid van een B3W-focusgroep!

 

Kennis en ervaringen delen
 

Begin 2021 ging de Begeleidingsdienst voor Betere Bodem- en Waterkwaliteit (B3W) van start. In opdracht van de Vlaamse overheid begeleiden we land- en tuinbouwbedrijven naar een duurzaam bodem- en nutriëntenbeheer.  

In de loop van het jaar zullen we onder meer regionale focusgroepen oprichten in verschillende sectoren. Een focusgroep bestaat uit 6 à 8 land- en tuinbouwers en komt 3 keer per jaar samen. De deelnemers leren elkaars bedrijven kennen en delen hun kennis, vragen en ervaringen binnen een vertrouwelijk kader. Hoe kunnen we werken aan een betere bodemkwaliteit? Hoe vermijden we verliezen van meststoffen naar het water en naar de lucht? Op welke manier kunnen we staltypes, veevoeding, bemesting, mestopslag, teeltrotatie, bodembewerking, oogstresten, … op elkaar afstemmen? Deelnemers aan een focusgroep bekijken samen hoe ze nog gerichter kunnen werken en hoe ze hun kennis kunnen uitdragen naar collega-landbouwers. 
 

Hoe werkt een focusgroep? 
 

B3W organiseert de focusgroepen op en leidt hun werking in goede banen. In 2021 zullen we focusgroepen oprichten in de volgende sectoren: 

  • aardappelen; 
  • groenten;
  • melkveehouderij;
  • akkerbouw. 

Binnen die sectoren kunnen verschillende thema’s aan bod komen, zoals

  • bemestingsstrategieën en -technieken;
  • bodemkwaliteit, organische stof opbouwen en bodemverdichting aanpakken; 
  • vanggewassen en teeltrotatie; 
  • kringlopen sluiten;  
  • meer eigen eiwitproductie;  
  • eigen voorstellen van de deelnemende landbouwers. 


De focusgroepen zullen aangepaste praktijken uitdenken, opstarten, opvolgen en beoordelen. De deelnemende landbouwers kunnen daarvoor overleggen met begeleiders van B3W. We voorzien ook begeleiding voor deelnemers die aangepaste praktijken op hun bedrijf willen uitproberen. Deelnemen aan een focusgroep is gratis.  

Hoe kan ik deelnemen? 
 

De focusgroepen worden binnenkort samengesteld. Neem je graag deel, mail dan naar info@b3w.vlaanderen.be of bel ons op het nummer 0478 87 30 74. Laat weten waarom je interesse hebt, in welke streek je woont, in welke sector je actief bent en welke thema’s voor jou belangrijk zijn om in een focusgroep te behandelen. Aarzel zeker niet om vragen te stellen of suggesties te doen. We nemen snel contact met je op. 

  
 Wie is B3W? 

 

De Begeleidingsdienst voor Betere Bodem- en Waterkwaliteit (B3W) is de nieuwe begeleidings- en voorlichtingsdienst voor de Vlaamse land- en tuinbouwsector. Het is een samenwerkingsverband tussen 13 Vlaamse onderzoeks- en praktijkcentra voor land- en tuinbouw. B3W wil Vlaamse land- en tuinbouwers begeleiden naar een duurzaam nutriëntenbeheer en een goede bodemkwaliteit. De eigen kennis en ervaringen van land- en tuinbouwers staan daarbij centraal. De dienst werd opgericht in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Een volledig overzicht van alle B3W-activiteiten vind je op de B3Wwebsite





  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer