Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 jun 2021 10:10 

Crevits wil Vlaamse paardenfokkerij aan de wereldtop houden


Vandaag heeft Vlaams Minister van Economie en Landbouw Crevits samen met Vlaams parlementslid Lode Ceyssens een bezoek gebracht aan de paardenfokkerij en stoeterij Dorperheide van de familie Philippaerts in Oudsbergen (Limburg), een huis met wereldfaam. De paardensector in Vlaanderen is echter zeer divers en kent een groot economisch en maatschappelijk belang. Met de Olympische spelen in het vooruitzicht besprak minister Crevits de toekomst van de paardensector in Vlaanderen en werden een aantal concrete actiepunten aangekondigd om de paardenfokkerij te versterken.

“Binnenkort kunnen we weer een heel aantal Belgische toppaarden en topruiters aan het werk zien op de Olympische spelen in Japan. Al decennialang staat de Vlaamse paardenfokkerij aan de top van de wereld. Die plaats aan de wereldtop is het resultaat van een brede en dynamische paardensector in Vlaanderen. Het is onze ambitie om die topplaats met deze actiepunten te ook in de toekomst te garanderen.”

De Vlaamse paardensport geniet al jaren internationale faam en de Vlaamse ruiters, zoals de familie Philippaerts, zijn echte ambassadeurs van die Vlaamse paardensport overal ter wereld. In de marge van een bezoek aan hun paardenfokkerij en stoeterij kondigde minister Crevits een aantal concrete actiepunten aan die de Vlaamse paardensport duurzaam moeten versterken. Zo krijgt PaardenPunt Vlaanderen vzw voor 2021 een bedrag van €325.000 om haar loketfunctie verder uit te bouwen.

Daarnaast krijgt PaardenPunt Vlaanderen vzw ook een aantal nieuwe opdrachten. Zo zal een eerste actiepunt focussen op de marketing van sportpaarden. Een tweede richt zich op de fokkers en zal onderzoeken hoe zij optimaal ondersteund kunnen worden met de nodige informatie, visibiliteit en erkenning. Een laatste actiepunt betreft de digitalisatie van dekcertificaten, het eventueel vervangen door DNA-analyse ter controle van de correcte afstamming en een verdere optimalisatie van de afgifte van paardenpaspoorten.

Door middel van fokkerij wordt de genetische aanleg van bepaalde populaties verbeterd om hen tot betere prestaties te brengen, dit evenwel zonder daarbij de genetische diversiteit uit het oog te verliezen. Paardenpunt Vlaanderen coördineert zo jaarlijks de aanvraag van de fokkerijsubsidie die tot doel heeft de 24 erkende Vlaamse paardenstamboeken te ondersteunen. Het Departement Landbouw en Visserij ondersteunt dan weer innovatieve projecten in de fokkerijsector. Zo is eind 2020 het PaardenGenomica 2020-project gestart dat gecoördineerd wordt door Paardenpunt Vlaanderen in samenwerking met KULeuven, UGent en de stamboekverenigingen BWP en Zangersheide.

Naast de fokkerij is natuurlijk ook de brede paardensport een belangrijke pijler in de paardensector. Voor de organisatie van wedstrijden rekenen vele plaatselijke verenigingen op de bereidwillige medewerking van landbouwers. Deze evenementen vinden immers plaats op agrarisch gebied. Dankzij de landbouwers krijgen lokale verenigingen de kans om op een economisch en ecologisch verantwoorde manier events te organiseren zonder daarbij een bijkomende claim te doen op het openruimtegebied. Het beleid laat die flexibele invulling ook toe zodat landbouwers de kans krijgen om hun rol als landschapsbouwer en gemeenschapsbouwer aan het brede publiek te tonen. Een win-winsituatie voor iedereen!

Vlaams parlementslid en burgemeester van Oudsbergen Lode Ceyssens: "Volgens het Departement Landbouw en Visserij is de paardensector in Vlaanderen goed voor een omzet van 800mio euro en zijn er in Vlaanderen 2700 mensen in tewerkgesteld. Het zwaartepunt van deze sector ligt hier in deze regio. Blij te horen dus dat bevoegd minister Crevits ook onder deze sector voluit haar schouders wil zetten."



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer