Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 25 jun 2021 07:45 

Concrete impact extreme hitte en droogte moeilijk in te schatten


Het is zoals met komkommers in de zomer en de hoop op een witte kerst in de winter: als het warm(er) wordt, laait de discussie over hittegolven en droogtes op de productie van de Vlaamse landbouw nog verder op. Literatuurstudies zijn het over de impact niet sluitend eens. Onze land- en tuinbouw wapent zich wel verder tegen meer droogteperiodes, onder meer door meer watervoorraden en -opslag, wat nodig is.

In een schriftelijke vraag hierover verwijst Sofie Joosen, Vlaams parlementslid voor N-VA, naar een wetenschappelijke studie die gegevens uit alle 28 EU-lidstaten combineerde om de impact van droogte en hittegolven op het rendement van de Europese landbouw te onderzoeken. Hoewel er een productieverlies zou worden opgetekend, neemt het algemene landbouwrendement van de onderzochte teelten met maar liefst 150% toe.

In ons land hebben VITO, Ecores en Kenter in opdracht van de Nationale Klimaatcommissie de socio-economische impact van klimaatverandering geschetst.
Het rapport beschrijft in detail de gevolgen van de klimaatverandering op de landbouw, maar ook op natuurlijke ecosystemen, de infrastructuren, de energievoorziening, de bosbouw, de arbeidsproductiviteit, de verzekeringssector en de volksgezondheid. Er worden ook schattingen van de economische en sociale aspecten geïntegreerd.
Volgens deze studie zou in het minst gunstige scenario tegen 2050 de totale opbrengst in de landbouwsector kunnen dalen met 606 miljoen euro per jaar in vergelijking met 2019. Vooral de opbrengst van aardappelen en maïs zou in minder gunstige jaren met 35% kunnen dalen tot onder de minimumopbrengst van de periode 1981-2010. De andere scenario’s zijn gelukkig veel gunstiger.

Volgens Vlaams landbouwminister Hilde Crevits is het echter onduidelijk in hoeverre deze conclusies op de Vlaamse landbouw kunnen worden toegepast. Uit data van de FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) blijkt dan weer dat voor akkerbouw, groenten en fruit alleszins géén duidelijke trend van rendementsverliezen wordt afgeleid, zelfs niet voor de voorbije vier ‘droge’ jaren.
Er is ook heel wat variabiliteit in de wetenschappelijke studies, en dat maakt het nog een stuk moeilijker om concreet de gevolgen op onze Vlaamse land- en tuinbouw te kunnen inschatten.

In de studie van Vanuytrecht (2016) worden voor Vlaanderen de volgende gemiddelde productiviteitsveranderingen van akkerbouwgewassen tegen 2050 vermeld, uitgaande van een business-as-usualscenario en vergeleken met de basisperiode 1980-2010. In die studie worden gemiddelde opbrengststijgingen verwacht voor wintertarwe, suikerbiet en aardappel met respectievelijk 12%, 10% en 15%, en een gemiddelde opbrengstdaling voor maïs (graan- en voedermaïs) met 5%.

Ondanks uiteenlopende resultaten en moeilijk in te schatten gevolgen is er één zekerheid: de klimaatverandering zal een impact hebben op de productiviteit, op de kwaliteit van de gewassen en op de oogststabiliteit (de variabiliteit van de productie van jaar tot jaar), maar de omvang en de richting van de impact varieert.
Besluit: de concrete impact van hittegolven en droogte op de productie van de Vlaamse landbouw is momenteel niet bekend. Extremere weersomstandigheden, waaronder droogte, zullen van jaar tot jaar een grotere variabiliteit qua oogst met zich meebrengen en ook invloed hebben op kwaliteit , aldus minister Crevits.
Bovendien zullen weersomstandigheden nieuwe ziekten en plagen tot gevolg hebben. De Vlaamse landbouw moet vooral weerbaarder en flexibeler worden en kunnen omgaan met variabiliteit. Wat water betreft, wil dat dus zeggen dat landbouw zowel met meer als met minder water moet kunnen omgaan.
Aan het weer zelf kunnen we niets doen, wel aan de grote gevolgen. Het is de verantwoordelijkheid van de land- en tuinbouwer zelf om zich voor te bereiden op meer droogteperiodes in de toekomst, en om dus zelf te investeren in meer eigen watervoorraden en -opslag, meer hergebruik van hemelwater, meer zuivering en recupereren van afvalstromen... , zegt minister Crevits. Daar gaat de Vlaamse land- en tuinbouw, onder meer met ondersteuning van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF), mee aan de slag.



  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer