Het ziet er echter naar uit dat het Vlaams Rampenfonds meteen aan de slag kan, vermits we in 2020 geconfronteerd werden met een periode van uitzonderlijke droogte, die dermate ernstig was dat een erkenning als ramp tot de mogelijkheden behoort. De landbouwers konden hun schade melden via een proces-verbaal van de gemeentelijke schattingscommissie, een expertenverslag of bij gewone brief of mail aan het Vlaams Rampenfonds tegen 8 januari 2021.
Intussen zou het Rampenfonds alle gegevens verzameld hebben. Er zou sprake zijn van een omvangrijke schade. Volgens het nieuwe decreet moet er sprake zijn van een schade van minimaal 100 miljoen euro over heel Vlaanderen. De minister-president had ook al aangekondigd dat het wetenschappelijk advies van het KMI zou worden ingewonnen om na te gaan of er wel degelijk sprake is van uitzonderlijke weersomstandigheden. Naar verluidt zou deze voorwaarde vervuld zijn: er zou sprake zijn van uitzonderlijke extreme droogte van april tot eind september 2020.
Het blijft nu dus wachten op een initiatief van de minister-president, meer bepaald de goedkeuring van een erkenningsbesluit door de Vlaamse Regering. Aangezien slechts 13% van de land- en tuinbouwers een brede weersverzekering genomen heeft, zal het wellicht gaan om een kleinere totale schadevergoeding die ten laste van de overheid uitgekeerd wordt, vermits het Vlaams Rampenfonds enkel tussenkomt voor de niet-verzekerde teelten van degenen die minstens voor 25% van hun totaal teeltareaal een brede weersverzekering genomen hebben.
1. Werden alle voorwaarden vervuld om aangaande de droogte van april tot eind september 2020 te spreken van een ramp?
2. a) Hoeveel beloopt de vermoedelijke schade op basis van de ingestuurde aangiftes?
b) Hoeveel dossiers werden ingediend? Graag een overzicht per gemeente met telkens ook het totaalbedrag van de geraamde schade.
3. Welk budget voor schadevergoeding voor hoeveel vermoedelijke begunstigden zal er worden uitgetrokken?
4. a) Op basis van welke concrete parameters heeft het KMI zijn onderzoek verricht?
b) Wanneer heeft het KMI zijn meteorologische conclusies bezorgd?
c) Wat waren die conclusies?
5 a) Tegen wanneer wil de minister-president een besluit tot erkenning van de droogte als ramp voorleggen aan de Vlaamse Regering?
b) Welke verdere timing zal worden gehanteerd voor de afhandeling en uitbetalingen van de dossiers?
6. a) Zal de erkenning van de droogte gelden voor alle teelten?
b) Zo niet, tot welke teelten blijft de erkenning beperkt?
7. a) Zal de erkenning van de droogte als ramp gelden voor heel Vlaanderen?
b) Zo niet, tot welke gemeenten wordt de erkenning beperkt?
c) Kan de minister ook een overzicht geven van de stand van zaken van de afhandeling van de andere reeds erkende rampen? Graag een overzicht per ramp en daarbinnen per provincie van het aantal ingediende dossiers, het aantal reeds afgehandelde dossiers, het aantal dossiers dat nog in behandeling is en het reeds uitbetaalde schadebedrag.