Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 jul 2021 04:49 

Voorzichtig bij bewaren granen in magazijnen waar voorheen aardappelen gestockeerd werden


Ook al mag CIPC niet meer gebruikt worden in aardappelen, toch is er nog historische verontreiniging aanwezig op aardappelopslaglocaties. Het gevolg: in het sectoraal bemonsteringsplan voor granen van FEGRA werden sinds januari 2021 verschillende chloorprofam-overschrijdingen gemeld. De organisatie raadt dan ook aan om granen niet op te slaan waar vroeger aardappelen werden gestockeerd, en om een verklaring op te stellen waarin staat dat deze maatregel gerespecteerd werd.

Het gebruik van CIPC op aardappelen is niet meer toegestaan sinds 1 juli 2020. Door de historische verontreiniging van opslagplaatsen met CIPC heeft de Europese Commissie een tijdelijk maximumresidugehalte (MRL) van 0,4 mg/kg toegestaan. De aardappelindustrie heeft ook een saneringsprotocol opgesteld. Als gevolg daarvan heeft een groot aantal landbouwers zijn installaties al gereinigd.

De MRL voor chloorprofam voor granen komt overeen met de minimumwaarde van 0,01 ppm, aangezien dit product nooit in granen is gebruikt. Maar sinds januari 2021 zijn er verschillende waarschuwingen uitgestuurd binnen het sectorale bemonsteringsplan van FEGRA voor overschrijdingen met chloorprofam. Deze overschrijdingen hebben geleid tot de vernietiging van het lot.

Er is nog steeds een groot risico voor versleping als gevolg van hardnekkige CIPC in aardappelopslagplaatsen, zelfs na reiniging van de loodsen. Daarom raadt FEGRA af om granen op te slaan in een loods waarin in het verleden met CIPC behandelde aardappelen werden opgeslagen.

Als het niet mogelijk is om het graan in een andere schuur op te slaan, raadt FEGRA de landbouwer aan om contact op te nemen met zijn handelaar om na te gaan of het graan niet rechtstreeks aan hem kan worden geleverd.

Handelaren mogen een beëdigde verklaring verlangen van hun handelspartner waarin staat dat het geleverde graan niet is opgeslagen in een loods waar zich in voorgaande jaren met CPIC behandelde aardappelen opgeslagen werden.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer