Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 jul 2021 07:51 

Steven De Cuyper nieuwe voorzitter Vegaplan


De raad van bestuur van Vegaplan heeft tijdens zijn algemene vergadering van 15 juni 2021 de heer Steven De Cuyper verkozen tot voorzitter van de vereniging.
Steven De Cuyper is Agro-Directeur bij Agristo nv, een Belgische on-derneming en belangrijke wereldspeler in de ontwikkeling en produc-tie van diepgevroren aardappelproducten. Als voorzitter van Ve-gaplan volgt hij de heer Mathieu Vrancken op, lid van het hoofdbestuur en voorzitter van de Sectorvakgroep Akkerbouw bij de BB. De heer Vrancken zal de rol van ondervoorzitter op zich nemen.
De voorzitter en de ondervoorzitter van Vegaplan worden beurte-lings gekozen uit de vertegenwoordigers van de sectoren "primaire productie" en "handel en verwerking".

Bestanden beschikbaar voor download:
Jaarverslag (6320.5 Kb)

Steven De Cuyper stelt: «Agristo doet sinds vele jaren beroep op Vegaplan gecertificeerde grondstof-fen. Kwaliteitsborging is voor ons essentieel! Vandaar dat wij graag onze bijdrage willen leveren op het niveau van het kwaliteitsbeleid. De sterkte van Vegaplan zit hem in het feit dat het ingebed is in de regionale structuren van België, er nauwe samenwerking is met de overheden en alle betrokken par-ijen meewerken. Voor ons als exportland zijn de recent bereikte benchmark met GlobalG.A.P. evenals de erkenning van de nieuwe module VegaplanFR door Frankrijk, belangrijke mijlpalen. Ze bieden zeker-heid in onze internationale handelsactiviteiten.»
Vegaplan jaarverslag 2020
Het feit dat 60% van de Belgische landbouwbe-drijven gecertificeerd zijn, toont het belang aan van de Vegaplan Standaard, die zowel een garantie als een aankoopvoorwaarde is voor afnemers van plantaardige producten. In termen van landbouw-areaal loopt dit cijfer op tot 67% van de landbouw-grond die voor plantaardige productie wordt ge-bruikt. Dit cijfer werd berekend door het vergelij-ken van de opgegeven oppervlaktes die tijdens de audit door de OCI’s1 worden verzameld met het cij-fer van de FOD (2019) uit de areaalaangiften. Meer details zijn te vinden in het Vegaplan-jaarverslag 2020.

In 2020 werden meer dan 5.700 audits uitgevoerd voor de Vegaplan Standaard voor de primaire plant-aardige productie, waaronder 519 onaangekondigde audits. Deze audits zijn uitgevoerd door 78 in Ve-gaplan erkende auditoren van 11 OCI. De meest voorkomende non-conformiteiten die tijdens de au-dits werden vastgesteld, zijn ook te vinden in ons jaarverslag

Voor de Vegaplan Standaard voor de loonwerkers zijn er in 2020 meer dan 500 audits uitgevoerd door 25 erkende auditors via 8 OCI. Ten slotte heeft de in 2019 gelanceerde Vegaplan Standaard voor de Niet Eetbare Tuinbouwproducten een aanzienlijke toename gekend, met 93 siertelers gecertifi-ceerd in 2020.
Wat de ontwikkeling van de standaarden betreft, werd het afgelopen jaar gekenmerkt door de lance-ring van versie 4.0 van de Vegaplan Standaard Primaire Plantaardige Productie en versie 2.0 van de Vegaplan Standaard voor de Loonwerkers. Wij nodigen u uit kennis te nemen van de belangrijkste wijzigingen in ons jaarverslag.
Nieuwe functies bij de elektronische teeltfiches
Voor het teeltseizoen 2020 is dit systeem voorzien van interessante nieuwe functies:
➢ De percelen die in de verzamelaanvraag werden ingevoerd, kunnen nu gemakkelijk in het Vegaplan-teeltfiche worden geïmporteerd, wat veel tijd bespaart. De uitwisseling van perceelgegevens vond plaats in samenwerking met de Vlaamse en Waalse autoriteiten.
➢ Bovendien kan de teler nu zijn eigen percelen op het scherm
tekenen, wat een exacte geografische identificatie van de gebruikte grond mogelijk maakt. In combinatie met het eenvoudig delen met afnemers, biedt de Vegaplan teeltfiche een praktisch instrument voor gewasregistratie.

 



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer